U Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Sisku i drugim gradovima u četvrtak će se održati prosvjedi Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena! U znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozvani ste na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Podsjećamo, organizacije civilnog društva uputile su u petak, 6. svibnja Zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH, koji su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda te je tom prigodom pročitano i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

Prosvjedima se želi poručiti kako je dosta uskrate zdravstvene skrbi, zanemarivanja ženskog zdravlja i političkih igara na račun zdravlja žena. Prosvjed se organizira u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Sisku i drugim gradovima u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 18 sati.

Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 HRK.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.