www.stream-xnxx-porn.com

Naša jedina morska povorka ponosa, ona u Splitu, ove se godine održava u jeku turističke sezone – 16. srpnja. Queer Splićani i Splićanke te svi zainteresirani iz regije koračat će po jedanaesti put kako bi pokazali da se više ne skrivaju i nemaju što kriti.

No, bez obzira na sve bolju prihvaćenost LGBT+ zajednice, Split Pride pita: "Imamo li mi prava?" I dok mi mislimo da situacija i dalje nije bajna, neki smatraju da imamo i previše prava.

Upravo zbog potonjeg treba još glasnije reći i objasniti da ne tražimo posebna, već naprosto jednaka prava. "To se neće dogoditi dok ne shvatimo da nismo ništa manje vrijedni od drugih i dok se ne počnemo tako ponašati", poručuju  organizatorice splitske Povorke ponosa, a mi smo razgovarali s jednom od njih, Nikolinom Banić.

Idemo li ukorak s Europom? Baš i ne.

"Da, imamo životno partnerstvo, ali jeste li znali da se ono često sklapa u tajnosti iz straha reakcija bliskih osoba? Zasnivanje obitelji često znači zaobilaženje zakonskih odredbi. Prijavljivanje nasilja je rijetkost jer se LGBT+ osobe boje reakcija djelatnika institucija. Neki od nas žive u drugom rodnom identitetu kako bi se prilagodili fobičnoj sredini", ističe Nikolina.

Pitamo je ide li splitski mentalitet ukorak s europskim.

"Da splitski mentalitet ide u korak s europskim, mi bismo sad bile na plaži u toplesu sa svojim lezbijskim prijateljicama i ne bismo se brinule oko svoje jednakosti i prava na dostojanstven život. Splitski mentalitet definitivno ne ide ukorak s europskim, mi smo jedna zaostala sredina opterećena balkanskim mačizmom. Evo, neki dan je na Skalicama prebojan ulični mural jer je bio previše šaren, podsjećao ih je na dugu", kaže.

Ukratko: Street art djelo prebrisano nakon 5 dana, jer je "pre gej". Skalice, Split, Hrvatska 2022 #streetart...

Posted by Graffiti Art shop on Saturday, 9 July 2022

Uskoro će se navršiti 10 godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji pa nas je zanimalo i kakav se pomak vidi od prvog Split Pridea do danas kad sve više usklađujemo nacionalne zakone s međunarodnima.

Splitski je mentalitet polariziran, a nacionalno smo unazađeni

"Pomak se vidi u smislu da su agresivni homofobi, nakon što su nekoliko puta novčano i zatvorski kažnjeni, shvatili da ne smiju prijetiti i tući pedere kad god im se to prohtije jer će policija reagirati. Društvo je naučeno da Povorka ponosa postoji i da se ne smije gađati kamenjem. Da će proći kroz grad svake godine i svi su se navikli na to", objašnjava Nikolina.

Dodaje i kako je najveći pomak to da postoje djeca i mladi od dvadesetak godina koji već desetljeće odrastaju sa spoznajom da postoji Split Pride i LGBT centar u Splitu te kojima je to nešto što se podrazumijeva. Znaju da imaju mjesta i događanja u gradu namijenjenih baš njima.

Split Pride 2022

S druge strane, organizatorice smatraju kako Split nema jedinstveni mentalitet ni jedinstven pogled na LGBTIQ+ tematiku. "Dapače, on je vrlo podijeljen. I taj nesrazmjer se može vidjeti kod svih društvenih skupina, od osnovnoškolske djece do gradonačelničkih kandidata", kažu.

Gledajući nacionalno, prošli smo socijalizam, rat, tranziciju, učimo se demokraciji i pokušavamo se prilagoditi Europskoj uniji. Homofobija nam je duboko ukorijenjena, ali ne trebamo na to gledati s prezirom. Trebamo pomoći sami sebi i našem društvu.

Kad počinje Split Pride?

Iz organizacije primjećuju kako splitska povorka raste iz godine u godinu. "Neizmjerno nas veseli što se iz godine u godinu pojavljuje sve više queer lica u našoj povorci jer ako se mi sami ne izborimo za sebe, neće to nitko učiniti umjesto nas", poručuje Nikolina Banić.

Okupljanje počinje u 17 sati u Đardinu, a povorka kreće u 18 sati. Ruta prati Ulicu kralja Tomislava do Marmontove, prijeći će se cijela riva, nastaviti Hrvojevom, a zatim slijedi povratak u Đardin gdje će se prikladan program održati do 23:30.

Evo i ovogodišnje rute! Ove godine ćemo zagrlit centar grada 🤗 Okupljanje i polazak iz Đardina pa preko ulice kralja...

Posted by Split Pride on Tuesday, 12 July 2022

Tijekom Mjeseca ponosa i s ponešto događanja u srpnju, dosad su se u Splitu organizirali mnogi događaji: radionice transparenata, nastup drag kraljica iz House of Flamingo, Prajdionica – predavanje o prajdu, queer kviz u LGBT centru Split, queer party Zvjerinjak, radionica hodanja u štiklama, Pride Pazar (buvljak) i queer party Bitcherin.

Ne sumnjamo da će ovogodišnji 11. Split Pride poslati snažnu poruku svim građanima, onim lokalnim i turistima, te omogućiti sudionicima vrući dan šarene zabave pune ljubavi.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.