Po prvi put u povijesti Povorke ponosa održat će se u čak četiri hrvatska grada.

Dosad neviđen četverostruki Prajd naznačuje decentralizaciju zagrebačkoga gej života jer LGBT+ zajednica živi u svakom kutku Hrvatske, a ne samo u glavnom gradu s jednim gej klubom. Zanimljiva novost jest da se ove godine u hrvatsku sezonu Prajdova priključuje i glavni grad Istre.

Prva povorka ponosa u Puli

K tome još biseks… bilingvalna! Pula/Pola Pride pod sloganom "Ćakule ne delaju fritule" cilja na hrvatsku i talijansku ekipu. Udruga Proces koja organizira Il Primo Pride di Pola odabrala je ovaj slogan kojim se obraćaju "onima koji donose odluke i politike, onima koji provode te odluke, ali i zakone, svima koji se trebaju odmaknuti od praznih riječi podrške prema pravoj akciji i provedbi zakona i uredbi kojima je osigurana jednakopravnost", stoji u opisu.

Sudionike se želi potaknuti na aktivno sudjelovanje u borbi za pozitivne društvene promjene za sve isključene, zanemarene i obespravljene skupine. Okupljanje zajedničkih snaga planirano je na Dan antifašističke borbe, 22. lipnja u 18 sati na Trgu Portarata. Povorka će se kretati centrom grada do Zajednice Talijana Pule (Comunità degli Italiani di Pola) gdje će se održati službeni program s početkom u 20 sati.

Nastupit će queer feministički kolektiv ŽEN koji kroz svoj umjetnički rad uključuje aktivizam i otvara osjetljive društvene teme. Zatim slijedi kolektiv Zbeletron te DJ Pez (Nikola Pezić). Program Mjeseca ponosa – koji uključuje kinoprojekcije, radionicu sociodrame i poezije otpora, predstavljanje nove slikovnice Duginih obitelji, živu knjižnicu, izložbu coming out priča – sufinanciran je sredstvima Grada Pula-Pola i Zaklade Solidarna te veleposlanstava Kraljevine Belgije, Francuske i Kanade.

Druga povorka ponosa u Karlovcu

kapride24

I dok brucošica Pula tek započinje svoje sudjelovanje u Mjesecu ponosa, Karlovac organizira svoju drugu povorku 8. lipnja s okupljanjem kod Glazbenog paviljona u 16 sati. Doduše, prošle je godine to bilo samo okupljanje, dok će ove Karlovac imati Tjedan ponosa zahvaljujući ustanovama, udrugama i inicijativama koje će u znak podrške organizirati svoje društveno-kulturne sadržaje.

Centar za mlade (CZM) i DrONe – udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje organiziraju radionicu izrade transparenata 31. svibnja. U Društvenom centru Prostorija možete pogledati film "Ja bi' da to imam doma" 3. lipnja u 20 sati, a u Kinu Edison film "Stranci" 5. lipnja u 18 sati. Radionica bubnjanja u organizaciji Feminističkog tamburaškog fronta održat će se 7. lipnja u 17 sati na Koranskoj šetnici.

Karlovac Pride napominje kako su svi sadržaji podjednako namijenjeni i LGBT+ i heteroseksualnim osobama, stoga pozivaju sve građane i građanke da im se pridruže u što većem broju.

23. Zagreb Pride

zgpride24

Najdugovječnija hrvatska povorka ponosa ona je zagrebačka. Ove subote, 1. lipnja održat će se već 23. put i to pod geslom "Ustalie i ostalie". Okupljanje je zakazano za 15:00 kod zagrebačkog HNK. Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), 17. svibnja, tradicionalno su izvješene zastave Zagreb Pridea, ali i inih zajednica i identiteta. Grad Zagreb dao je javnu podršku te će i ove godine biti suorganizator povorke.

Zasad znamo da će popratni program obogatiti Alka Vuica i slovenska eurovizijska predstavnica Raiven, akademski obrazovana glazbenica koja inspiraciju za svoj glazbeni opus pronalazi u mitovima i legendi o ženama kao što su Helena Trojanska, Ofelija, Carmen i Veronika Desinić. Potonju je opjevala upravo na ovogodišnjoj eurovizijskoj pozornici.

U programu Zagreb Pridea jest i Marko Bošnjak, drugoplasirani na Dori 2022. i dobitnik Porina za najboljeg novog izvođača. Tu su također i drag kraljice Stella Incognito, Mx. Bodliere, Naomi i Kata Strofa.

Što se tiče četvrte povorke, one splitske, trenuačno znamo da će se održati 6. srpnja, a više informacija trebali bismo dobiti u narednim danima i tjednima. Bit će to 13. Split Pride. Također, Ponosni Zagreb zasad se nije oglasio oko organizacije biciklističke povorke ponosa Pride Ride čime bi hrvatska ove godine imala čak pet povorki ponosa.

Pridružite se slavlju i radite to na svoja četiri Prajda!

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.