Udruga KolekTIRV reagirala je na izjave psihijatra Hermana Vukušića koji je u nedavnom intervjuu za Glas Istre iznio niz neutemeljenih tvrdnji o transrodnosti. Njihovu reakciju na spomenuti intervju (koji možete pročitati ovdje) prenosimo u cijelosti.

 “Čitav intervju u Glasu Istre prepun je neutemeljenih tvrdnji i stavova, a kojima je jedina svrha poziv na usmjerenu transfobiju i diskriminaciju trans i rodno varijantnih osoba. Tako se banalizacija rodne disforije svodi na uvođenje suludih identiteta poput 'kolačića i trave na pašnjaku', a kojima se umanjuju i brišu identiteti osoba koji prolaze medicinsku i/ili društvenu tranziciju i krivo se informira javnost koja nije upoznata s rodnim identitetima i procesima.” kaže koordinator udruge Espi Tomičić.

Oštro osuđujemo namjerno širenje neutemeljenih tvrdnji i stavova, a kojima je jedina svrha poziv na usmjerenu transfobiju i diskriminaciju trans i rodno varijantnih osoba. Svjetska strukovna organizacije za zdravlje transrodnih osoba je na čvrstim temeljima medicinske struke izdala Standarde skrbi za zdravlje transpolnih, transrodnih i rodno nenormativnih osoba, a tim se dokumentom temelji suvremeni i znanstveni pristup zdravstvenoj i psihosocijalnoj skrbi u zemljama Europske unije. Vukušić ide toliko daleko da svoj pogled na medicinu naziva “pravom medicinom”, a stručnjake i stručnjakinje koji se bave transrodnošću optužuje da “nemaju dokaza utemeljenih na pravim istraživanima i da medicinu žele izbaciti iz svega”.

Kao psihijatar, trebali biste znati da se ovakvim teškoćama mora pristupiti na više razina

Suvremena medicina koja teži individualnom pristupu zahtijeva pogled na pojedinca kao cjelinu koja obuhvaća procese na razini stanica, organa i organskih sustava, cijelog tijela i neizostavno mentalnih procesa koji svi zajedno čine čovjeka. Svođenjem pojedinca na tjelesne karakteristike ne prakticira se medicina jer se ne uzima u obzir i kompleksnost mozga.

Diana Avdić, predstavnica udruge, poručuje Vukušiću:

“Kao psihijatar, trebali biste znati da se ovakvim teškoćama mora pristupiti na više razina - mozak je središte identiteta koji obuhvaća kulturu, sociološke aspekte i među ostalim rodni identitet. Seksolog John Money je svojim eksperimentom upravo i dokazao da neovisno o pritisku na pojedinca da živi svoj život u njemu zadanom rodnom identitetu, razvit će se duboko nezadovoljstvo jer mozak je centar identiteta, a ne tjelesne karakteristike.

Isto kako i Vas ne bi bilo moguće odgojiti kao djevojčicu jer bi Vaš mozak na to odreagirao odbacivanjem takvih pokušaja, tako i kod transrodnih osoba funkcionira rodna disforija - mozak trans žena na sve načine pokušava ukazati na nesklad ženskog identiteta i tjelesnih karakteristika muškog spola što može rezultirati velikom depresivnom krizom i ugroziti njihov život. Budući da u prosjeku govorimo o razdoblju adolescencije kad se rodna disforija najčešće očituje, važno je poboljšati pristup u skrbi transrodnih osoba jer izjave poput Vaših su plodno tlo za napredovanje teškoća s kojima se naša populacija susreće.”

Transrodne osobe ne poriču svoju biologiju, već naglašavaju nesklad koji dovodi do rodne disforije, a koji je direktna posljedica bioloških procesa. Tranzicija predstavlja način vraćanja sklada i omogućuje transrodnim pojedincima osnovu za uključivanje u sve ljepote i prepreke koje nam život donosi.”, završno je poručila Avdić.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.