U Zagrebu, Rijeci i Poreču, SOS Rijeka i Centar za građanske inicijative Poreč, članice Neformalne mreže za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, provele su društveni eksperiment pod nazivom "Reci to naglas".

Društveni eksperiment dio je kampanje "Reci to naglas" koju je pokrenula stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama ispod seksističkih medijskih članaka i senzibiliziranja javnosti i medija dijeljenjem priča žena žrtava nasilja.

Seksizam naš svagdašnji odavno upozorava na načine na koje mediji izvještavaju o ženama pa je za ovaj eksperiment odabran niz mizoginih, seksističkih, malograđanskih komentara na članke o obiteljskom nasilju, zlostavljanju i silovanju. Ispitanici su sjedili nasuprot djevojke koja je pred sobom držala natpis "Žrtva obiteljskog nasilja" ili "Silovana supruga" i morali su joj čitati komentare. Cilj je bio zabilježiti reakcije ispitanika na spomenute tekstove, od kojih su neki:

"Jel ima danas koja da nije silovana?"

"Kakvo je vrijeme došlo, ni vlastitu ženu ne možeš premlatiti."

"Što si tražila, to si i dobila."

"Da ti nije kurac pasao, prijavila bi ga još prvi put.”

Reakcije su varirale od empatije, šoka, ljutnje do nezaustavljivih suza pred odvratnošću nekih od komentara. Ispitanici su tekstove čitali s vidnom nelagodom i suosjećanjem jer reći to naglas, davši lice osobi o kojoj se priča pokazuje razmjer toksičnosti spomenutih tekstova i njihovih glasnih komentatora koji se, vjerojatno zavaljeni u fotelju u stanu koji im je žena usisala, odjeći koju im je žena oprala, s obrokom koji im je žena pripremila, jadaju o kulturi otkazivanja i liberalnom fašizmu koji narušava svjetski poredak.

Poredak koji počiva na zlostavljanju, eliminiranju i obezvrjeđivanju svega drugog, na čelu sa ženama.

Kako poručuju i organizatorice: "Nadamo se ovime potaknuti medije koji banaliziraju, romantiziraju ili umanjuju nasilje, koji okrivljuju žrtve i opravdavaju počinitelje, da prestanu s takvim štetnim izvještavanjem koje obeshrabruje žrtve da iz nasilja izađu i potiču javnost da piše komentare pune osude i mržnje. Seksistički komentari ne smiju ostati nekažnjeni, a mediji moraju preuzeti odgovornost za svoj utjecaj.“

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.