Guglam "napadi medvjeda u Hrvatskoj". U zadnjih 20 godina zabilježeno je otprilike pet takvih slučajeva. Četiri napada završila su ljudskim ozljedama, a najrecentniji materijalnom štetom.

Guglam "napadi muškaraca u Hrvatskoj". Vrište svježi naslovi poput:

Muškarac u kafiću izudarao dvije žene, zasmetao mu njihov razgovor o političarki

Muškarci napali Filipinku u centru Zagreba: 'Tjerali su je da im da novac i prijetili da će je ubiti'

Zagrebačkom četvrti hara jeziv muškarac, prati i uznemirava žene. 'Pitao me trebam li pravog muškarca u životu'

Nožem ubo muškarca, pa se opirao policajcima

Muškarac u Gunji 7 godina silovao suprugu. Osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora

Ubijene dvije žene, oglasio se Božinović

Ovu sam usporedbu zaguglao jer je ovih dana izronilo hipotetsko pitanje koje se postavlja ženama: biste li radije zaglavili u šumi s medvjedom ili muškarcem?

@screenshothq The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation.... we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop ♬ Terror Music (Scary Song) - IMPERIUM RECORDS

Nisu svi muškarci takvi

Neke od vas možda na to pitanje već imaju spreman odgovor, no za one koje su se podsmjehnule i pomislile da je ovo pitanje apsurdno, znajte da ono nije došlo iz vedra neba. Ono samo po sebi ne pita za napad na ženu, ali počiva na sveprisutnom nasilju muškaraca prema ženama, ali i ne samo ženama s obzirom da se na ovom portalu, nažalost, često može čitati o nasilju muškaraca nad LGBT muškarcima.

Nasilje nad ženama ukorijenjeno je u različitim kulturama, a povijesno gledajući patrijarhalna struktura u kojoj muškarac ima moć i autoritet nad ženom vrlo je česta. Nasilje se muškarcima tolerira i opravdava, a podređeni status žene u takvom društvu za nju često znači ograničenu pravnu zaštitu i društvenu podršku.

Paralelno s osvještavanjem ovog problema, muškarcima se kao skupini pokušava obraniti ugled pokretom #NotAllMen koji se pojavio kao protuargument raspravama o rodno uvjetovanom nasilju, odnosno da nisu svi muškarci zlostavljači. Slažem se, oduvijek je bilo pojedinaca koji su se zalagali za ravnopravnost spolova, prava žena i zaustavljanje nasilja nad ženama. No koliko je potrebno slušati o nasilnim muškarcima te osjetiti nasilje na vlastitoj koži prije nego što sve muškarce proglasimo nasilnima?

Nisu ni svi medvjedi nasilni pa ih i dalje u većini slučajeva izbjegavamo.

@coughbuddy #stitch with @LJ TRUTH🕵🏾‍♂️ ♬ original sound - gianna

Kako se obraniti od medvjeda, a kako od muškarca?

Napadi medvjeda vrlo su predvidljivi. Medvjed će u pravilu napasti čovjeka ako mu je prijetnja izvoru hrane i potomcima te ako ga prepadne. Čovjek mu nije prirodni plijen i zato će ga izbjegavati u šumi.

S druge strane, nepredvidljivost je odlika ljudi. Muškarac će napasti (ženu) jer može i hoće. Često zbog nemogućnosti kontroliranja emocija poput ljubomore i bijesa, iskazivanja dominacije i moći, sadizma, osvete i seksualnog užitka.

Obrana od medvjeda podrazumijeva da ćete ostati mirni i sabrani te podignuti ruke kako biste se učinili većima nego što jeste. Treba i pričati s njim kako bi mu se dalo do znanja da ste čovjek. Glasno lupanje raznim predmetima može pomoći otjerati ga. Ne treba bježati jer će to pobuditi medvjeđi nagon za lovom, no možete se i udaljiti polaganim koracima.

U slučaju da je pred vama sisavac u obliku homo sapiensa koji vam prijeti i postaje nasilan, ovi vam savjeti neće pomoći. To je dokazano puno previše puta kada su (preživjele) žene opisivale incidente zlostavljanja. Žena bi molila muškarca da je prestane mlatiti i silovati, pokušavala bi ga urazumiti spominjući da dijete sluša i gleda što radi, neuspješno bi pokušavala pobjeći, bila bi spremna fizički se obraniti i zvati upomoć… No situacija bi ipak završila kobno po nju.

U neslavni prilog muškarcima ide i međunarodna studija u kojoj je sudjelovao Đuro Huber, naš profesor emeritus i vrsni poznavatelj zvijeri, koja je dokazala da su veće šanse da vas napadne čovjek nego medvjed – i to za 90 tisuća puta.

@anastasiaerastova i rest my case 💁🏻‍♀️ #bearvsman ♬ original sound - anastasiaerastova

Razlozi zašto žene radije odabiru medvjeda

Dana 5. travnja ove godine u Zagrebu su ubijene dvije žene. Njihovi ubojice muškarci bili su im suprug i poznanik. Ni 24 sata kasnije na glavnom zagrebačkom trgu (ali i u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima, Virovitici i Zadru) ponovno se okuplja kritična skupina vjerski nabrijanih muškaraca koji mole za očuvanje čednosti te da muškarci budu duhovni autoriteti u obitelji.

To vam je apsurd u kojem živimo. Apsurd je ne stati na kraj pomahnitalom muškom mozgu koji si daje za pravo da osim što ubija i siluje žene, još želi pečat nebeskog tatice kako ga se ne bi za vijeke vjekova gonilo za njegove gnjusne postupke. A i sami nebeski tatica, svjestan kakvo je zlo stvorio na svoju sliku i priliku, davnih je dana odgovorio na pitanje iz naslova u knjizi mudrih izreka, poglavlje 17:12, rekavši: "Bolje je nabasati na medvjedicu kojoj ugrabiše mlade nego na bezumnika u njegovoj ludosti."

Statistički možemo reći da su muškarci ludi. #NeSviAliDovoljanBroj. Prema većini lako dostupnih istraživanja i statističkih podataka, muškarci čine 98 % seksualnih nasilnika. Kad pričamo u kontekstu silovanja, a travanj je Mjesec svjesnosti o seksualnom nasilju, ono je prva stvar koja ženi padne na pamet u korelaciji medvjed-muškarac.

I tu žene s pravom kažu da bi radije odabrale medvjeda jer bi se pored njega osjećale sigurnije nego pored muškarca. Ljudi bi ženi vjerovali kad bi im rekla da ju je napao medvjed i ne bi pitali što je napravila da je napadnuta. Medvjed se ne bi pravdao da ga je žena izazvala svojim modnim odabirom. Umrijeti od medvjeđe šape zvuči blaže od onoga što može napraviti muškarac.

Sve su to stvarni odgovori žena kojima je upućeno ovo pitanje, a najviše se na njih zgražaju upravo oni muškarci zbog kojih žene odabiru medvjeda. Upravo oni muškarci koji misle da su žene glupe što biraju "opasnog" medvjeda“. Upravo oni muškarci koji ne prihvaćaju "ne" kao odgovor, već tad ženu nazivaju luđakinjom. Upravo oni muškarci koji bi čak i odabrali medvjeda jer su jako mačo i misle da im drugi muškarac ne predstavlja nikakvu prijetnju.

I, koga birate?

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.