Osmi Noćni marš u organizaciji feminističkog kolektiva fAKTIV održat će se osmu godinu zaredom pod parolom "Feminizam i gotovo".

Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a povorka prema Zrinjevcu kreće u 18:30, a priopćenje organizatorica prenosimo u cijelosti:

Osmi mart naš je dan, dan kad slavimo borbu koja traje desetljećima, koja zove na otpor i na ulice, borbu koja daje nadu. I ove godine pozivamo vas da hrabro i prkosno marširate - u ime onih koje su nam kroz povijest pokazale kako se stvara pokret, u ime prijateljica koje pružaju osjećaj sigurnosti u izlascima, u ime žena koje hrabro pričaju o nasilju u fakultetskim kabinetima i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama, na ulicama i u četiri zida, u ime radnica likvidiranih i stečajnih poduzeća koje ustrajno traže isplatu desetljećima ignoriranih dugova.

Na nama je da prenosimo riječi onih koje iz mjeseca u mjesec strepe za svoj život. Na nama je da upiremo prstom za one čiji su prsti slomljeni od udaraca, na nama je da se borimo u ime onih koje privilegiju marširanja nemaju jer se od prvog do prvog bore za puko preživljavanje.

Ne odustajemo jer rastu i inflacija i rasizam i broj ubijenih u Gazi. Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes. 

Mi smo radnice i penzionerke, studentice i učenice, izbjeglice i migrantkinje, strane radnice i djevojčice. Mi smo trans žene, mi smo isprebijane žene, mi smo tihe i glasne, zajebane i prestrašne, hrabre i umorne. Mi smo feministkinje, a to znači da ne odustajemo. I ove godine marširamo, jedna uz drugu, svjesne da bez feminizma nema pravde i nema sreće.

Izađimo na ulice: marširajte s nama jer feminizam gradimo zajedno. Feminizam smo sve mi. I gotovo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.