"Danas slavimo 8. mart, danas slavimo feminizam. Ne slušate nas i podcjenjujete nas, mislite da smo razjedinjene te da su nas vaša desetljeća zatiranja solidarnosti i inzistiranja na individualnosti oslabila. Svaki glas, svaki prkos, svaki otpor govori drugačije. Drugarstvo i sestrinstvo u pet gradova u Hrvatskoj, više gradova u regiji, diljem cijelog svijeta, danas i cijele godine", poručile su aktivistkinje iz feminističkog kolektiva fAKTIV na petom Noćnom maršu za 8. mart u Zagrebu.

Oko 7000 ljudi okupilo se kako bi Međunarodni dan žena proslavilo borbeno i glasno na ulicama. Maršu se pridružio i kolektiv "Žene ženama", koji je uz transparent "Ne možete nas sve pobiti" poslao snažnu poruku protiv nasilja prema migrantkinjama i migrantima na granicama Europe. Na početku i na kraju marša izveden je performans "Patrijarhat siluje" pod vodstvom Le Zbora i uz bubnjanje Drum ‘n’ bijesa. Riječ je o domaćoj verziji internacionalne feminističke himne protiv seksualnog nasilja.

"Ova država pravi se da su sva premlaćivanja, ubojstava i silovanja samo pojedinačni slučajevi. Ali oni su strukturni problem i direktna posljedica toga što djevojčice i dječake ne odgajamo u ravnopravnosti, što nemamo dovoljno sigurnih kuća ni savjetovališta, što policija i pravosuđe neadekvatno i prekasno reagiraju", poručeno je s kraja Marša na Zrinjevcu.

Feministkinje su istaknule da pobačaj u 2020. u Hrvatskoj nije dostupan: "Nije dostupan jer jedva dolazimo do informacija gdje ga se može obaviti, jer košta dvije do tri tisuće kuna, jer nema liječnica i liječnika koji pobačaj obavljaju. Imamo bolnice i gradove u kojima svi ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljati pobačaj, odbijaju dati ženama njihovo pravo na zdravstvenu skrb", upozorile su.

"U Hrvatskoj žene brane zelene površine, parkove, šume, javni interes, bore se protiv korumpiranih gradonačelnika i njihovih klika, protiv projekata štetnih za okoliš i klimu. Ne samo da se neustrašivo bore, već i pobjeđuju! Večeras smo tu upravo za sve žene koje su dale svoja tijela i živote u obranu planeta Zemlje i ljudskih prava, te za sve one koje se i dalje neumorno i hrabro bore", osvrnule su se i na ekološke probleme.

Na Zrinjevcu se problematizirao i kućanski rad, koji dominantno obavljaju žene:

"Radimo besplatno i uvijek smo u smjeni. Ne trebamo vam govoriti o statistikama. Statistike su urezane u bolne zglobove, vene i bore. Ne trebamo vam govoriti o posljedicama – vaše zdravlje, neispunjene želje, borbe u kojima niste stigle sudjelovati, napredovanja koja niste uspjele dobiti, odavno govore o tome. Ako stanu žene, stat će cijeli svijet", poručile su aktivistkinje i zaključile kako od borbe neće odustati.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.