Konferencija "Rainbow Families in the Spotlight: CareFor Exchange" u Ljubljani okupit će stručnjake i aktiviste kako bi raspravljali o pravnim izazovima, javnim percepcijama i politikama koje utječu na LGBTIQ obitelji.

Organizirana u suradnji između udruga Legebitra iz Slovenije i Dugine obitelji iz Hrvatske, konferencija će se održati od 21. do 23. ožujka, s programom koji uključuje predstavljanje raznih istraživanja o duginim obiteljima, okruglim stolovima na temu obiteljskog života LGBTIQ osoba te razmjene iskustava s aktivistima i stručnjacima iz regije i Europe.

Cilj ovog događanja jest potaknuti dijalog, razumijevanje i suradnju na međunarodnoj razini, jačajući mrežu podrške za dugine obitelji (LGBITQ osobe s djecom).
Tim povodom o značaju ove konferencije razgovarali smo s Danielom Martinovićem, koordinatorom udruge Dugine obitelji i jednim od organizatora.

"Naše potrebe i specifičnosti nailaze na zatvorena vrata kod donositelja odluka"

Kaže kako su 2019. organizirali sličnu konferenciju u Zagrebu, i tada su već vidjeli koliko je važno razgovarati interdisciplinarno o temi obiteljskog života LGBTIQ osoba.

"Također, puno nam je značilo povezati se s drugim duginim obiteljima iz regije i ostatka Europe, pa smo htjeli ponoviti takvo događanje i drago nam je što ovog puta to radimo u suradnji s udrugom Legebitra, najvećom slovenskom LGBTIQ organizacijom", kaže i dodaje kako im je cilj stvoriti platformu za dijalog i razumijevanje, gdje mogu istražiti i adresirati izazove s kojima se suočavaju dugine obitelji u Sloveniji i Hrvatskoj, te učiti jedni od drugih. Ističe kako je važno govoriti o našim iskustvima i našim potrebama, u društvima koja često marginaliziraju LGBTIQ obitelji.

Martinović kaže kako je ovakva konferencija u ovom trenutku važna jer danas, više nego ikad, trebamo graditi mostove razumijevanja i podupirati prava i vidljivost duginih obitelji.

"Naša iskustva često se trivijaliziraju i koriste u političkim obračunima, dok naše potrebe i specifičnosti nailaze na zatvorena vrata kod donositelja odluka, te sudskim putem moramo tražiti prava koja su nam zajamčena zakonima. Konferencija nam omogućava da čujemo različite perspektive i naučimo jedni od drugih, jačajući našu zajednicu i suradnju na međunarodnoj razini", ističe.

Dugine obitelji očekuju da će konferencija potaknuti pozitivne promjene u percepciji i politikama prema duginim obiteljima, te ojačati mrežu podrške širom Europe. Dijeljenjem iskustava i najboljih praksi žele osnažiti dugine obitelji i organizacije koje ih podržavaju.

Ministarstva se oglušila na poziv

Žao im je, kaže Martinović, što im nitko iz relevantnih hrvatskih ministarstava nije odgovorio na upite da sudjeluju u konferenciji.

"No i to je indikativno te ćemo to zasigurno spomenuti u razgovorima s donositeljima odluka na europskoj razini i našim drugim međunarodnim gostima. No najvažnije od svega jest da će konferencija pružiti priliku da se dugine obitelji iz Slovenije i Hrvatske dodatno povežu, te da učimo jedni od drugih."

Kolegice iz Legebitre nedavno su prevele njihovu prvu slikovnicu "Moja dugina obitelj" na slovenski, pripremaju prijevode i ostalih slikovnica, a budući da Slovenija ima bračnu jednakost, zasigurno možemo naučiti puno od njih u području zagovaranja za jednakost u Hrvatskoj.

Konferencija "Rainbow Families in the Spotlight: CareFor Exchange" pruža jedinstvenu priliku za sve zainteresirane da se uključe u razgovor o izgradnji inkluzivnijeg društva. Radni jezik konferencije je engleski, a više o programu možete doznati ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.