Šesnaest vodećih hrvatskih LGBTIQ+ organizacija javno se ogradilo od nedavnih akcija udruge Zagreb Pride, posebice, kako navode, zbog objave tzv. Predizbornog LGBT kompasa koji je neovlašteno otkrio seksualni identitet pojedinaca bez njihovog pristanka.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U posljednjih nekoliko mjeseci, svjedočili smo nekoliko slučajeva prisilnog otkrivanja seksualnog identiteta unutar hrvatske LGBTIQ+ zajednice. Jedan od najupečatljivijih primjera je nedavna objava tzv. Predizbornog LGBT kompasa od strane udruge Zagreb Pride.

Taj dokument je bez pristanka svih osoba uključio imena deset kandidata i jedne kandidatkinje za parlamentarne izbore, označavajući ih kao LGBTIQ+ osobe. Takav čin izazvao je široko negodovanje, kako unutar same zajednice, tako i među njenim saveznicima, te je potaknuo raspravu o pravima na privatnost i osobnu autonomiju.

Nažalost, inicijative poput Predizbornog LGBT kompasa propustile su priliku za pružanje korisnih informacija za informirano glasanje i svele cijeli proces na površnu i vrlo plitku online kampanju. Takve akcije ne samo da narušavaju integritet naše zajednice već i smanjuju mogućnost da njezini članovi i članice donesu promišljene odluke koje će utjecati na njihovu budućnost u idućim godinama.

U svjetlu predstojećih izbora, važno je podsjetiti svaku osobu na njezinu dužnost da se informira i aktivno sudjeluje u izbornom procesu. Samo tako možemo osigurati da naša zajednička prava, ali i individualne vrijednosti, budu adekvatno zastupljeni i zaštićeni u političkim arenama. Pozivamo sve da pristupe izborima s razumijevanjem i odgovornošću.

Dugoročne posljedice prisilnog autanja

Prisilno otkrivanje identiteta nije samo kršenje privatnosti, već se radi o duboko etičkom pitanju s ozbiljnim implikacijama. Osim što može trajno narušiti mentalno zdravlje pojedinca, prisilno autanje može destabilizirati obiteljske odnose i ugroziti osobnu sigurnost. Akcije poput ove često gledaju na osobe samo kroz vrlo pojednostavljenu prizmu njihovog LGBTIQ+ identiteta, ignorirajući njihovu kompleksnu osobnost i profesionalni identitet.

Kad je prisilno autanje opravdano?

Iako neki smatraju da prisilno autanje može biti opravdano u rijetkim situacijama - na primjer, kada pojedina osoba svojim djelovanjem šteti LGBTIQ+ zajednici - takvi slučajevi zahtijevaju pažljivo razmatranje. Načela proporcionalnosti moraju se primjenjivati kako bi se izbjeglo kršenje privatnosti i osiguralo da je djelovanje zaista u interesu zaštite prava zajednice. No, smatramo da bi ovakvo postupanje trebalo biti iznimka, a ne pravilo.

Uloga organizacija u procesu autanja

Organizacije koje zastupaju prava LGBTIQ+ osoba imaju ključnu ulogu u pružanju podrške i stvaranju sigurnog prostora za svakoga. Važno je naglasiti da njihova uloga nije poticanje ili forsiranje autanja, već omogućavanje okruženja u kojem svaka osoba može samostalno kontrolirati svoj proces otkrivanja identiteta. To uključuje emocionalnu podršku, pristup psihološkim resursima i osiguranje da svaka osoba može svoj identitet komunicirati kad i kako to ona smatra prikladnim.

Umjesto stigmatizacije i prisile, smatramo da se trebamo fokusirati na razumijevanje i podršku unutar zajednice. Važno je dublje razumjeti zašto pitanje izlaska iz ormara danas u Hrvatskoj i dalje predstavlja izazov. Socijalne norme, kulturološka očekivanja i postojeći zakonski okviri često oblikuju percepciju LGBTIQ+ identiteta, stvarajući barijere koje otežavaju ili usporavaju proces autanja. Rad na stvaranju sigurnog okruženja, gdje svaka osoba može živjeti autentično i bez straha od osude ili prisile, ključan je za napredak cijelog društva. Bez obzira na političke ili društvene podjele, moramo ostati dosljedni načelima pravednosti i poštovanja, zajedno se boreći za sreću i sigurnost svake osobe. Ovim pristupom potičemo širu otvorenost društva, jačamo podršku koju ono pruža pojedinim osobama, te ih osnažujemo da s ponosom žive svoj istinski identitet - kakav god on bio.

Ovo priopćenje potpisuju inicijative i udruge Ponosni Zagreb, kolekTIRV, Iskorak, Dugine obitelji, Zbeletron, K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, LeZbor, Qsport Zagreb, House of Flamingo, Proces Pula, ZaPravo, Centar za građanske inicijative Poreč, Grof Darkula, Drum'nbijes, Neurodivergent Nights

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.