U subotu je Zagrebom prošla dvadeset i treća Povorka ponosa pod sloganom "Ustali i ostali - Ustale i ostale", koja je započela okupljanjem u 15 sati na Trgu Republike Hrvatske. Sudionice i sudionici su prošli kroz središte grada do Parka Ribnjak gdje je održan prigodni program.

Kao i proteklih godina, povorka je protekla bez incidenata, osim što je sudionike na Trgu bana Josipa Jelačića dočekao muškarac koji je okupljene preko megafona pozivao na "odvraćanje od grijeha" i vikao "aleluja". Poslije se priključio nekolicini mladića u crnim majicama koji su povorku dočekali pred Parkom Ribnjak i koje je okružila policija.

Zabilježen je masovan odaziv mladih, a tijekom mimohoda začuli su se i povici "Free Palestine".

U povorci su sudjelovali i gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet te saborske zastupnice Sandra Benčić i Ivana Kekin.

tomasevic prajd24

Mladi hrvatski pjevač Marko Bošnjak na Ribnjaku je otpjevao hrvatsku himnu, a s Ivom Lorens i prvi gej hit. Na pozornici su dvije žene sklopile životno partnerstvo, a kuma im je bila Alka Vuica.

 

 

Na Ribnjaku je svečano obilježena Deseta obljetnica Zakona o životnom partnerstvu te su proglašene i Prajdovom poveljom nagrađene osobe koje su pred deset godina imale ključnu političku i institucionalnu ulogu u donošenju tog Zakona, a u govoru koji su pročitali Ivan Šestan, Emana Suljendić i Michaela Gojević, podsjetili su da je 15. srpnja 2014. Hrvatski sabor donio Zakon o životnom partnerstvu.

Sporiš, Botički, Bauk i Milanović "Životni partneri desetljeća"

"Za 45 dana navršit će se deset godina otkada je naša zajednička borba za taj veliki korak prema punoj bračnoj jednakosti okrunjena jednim od najvažnijih zakona koji je parlament naše Republike ikada donio. Danas, nakon deset godina, stiglo je vrijeme da osobe koje su bile ključne kod donošenja Zakona budu prepoznate, za trajnu slavu i čast", istaknuli su u govoru i dodali kako će Zagreb Pride u srpnju uručiti četiri svečane povelje s naslovom "Prajdov životni partner desetljeća" i "Prajdova životna partnerica desetljeća".

Zagreb Pride je odlučio da su životne partnerice i partneri desetljeća zamjenica ministrice socijalne politike i mladih u Vladi Republike Hrvatske Maja Sporiš, pomoćnica ministra uprave i predsjedavajuća Stručne radne skupine za izradu Nacrta Zakona o životnom partnerstvu Jagoda Botički, ministar uprave u Vladi Republike Hrvatske, čije je ministarstvo, izradilo Zakon o životnom partnerstvu te član Vlade koji je zakon predložio i više puta obrazlagao u Hrvatskom saboru Arsen Bauk i predsjednik Vlade Republike Hrvatske koja je u prosincu 2023. u Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje uputila Zakon o životnom partnerstvu, Zoran Milanović.

Na kraju, istaknuli su, poseban je naslov Kvir i LGBT osobe desetljeća dodijeljen najvažnijem i najzaslužnijem, bez kojeg teško da bi zakona uopće i bilo, teško da bi bio najbolji u tadašnjim političkim i društvenim okolnostima, bivšem koordinatoru Zagreb Pridea, Marku Jurčiću.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.