Foto: arhivaUdruge Rišpet, Kontra i Iskorak pozivaju sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira netolerancija i mržnja da se pridruže na Split Prideu 2013.

"Pozivamo Vas na treći Split Pride koji će se održati u subotu, 8. 06. 2013. s početkom okupljanja u Đardinu u 13 sati. Povorka kreće u 14 sati s Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom i Rivom, te završava na središnjem dijelu Rive (ispred konzulata Velike Britanije), gdje će se održati Split Pride program“, stoji u službenom pozivu.

Slogan Split Pridea ove godine jest „Tražimo potpunu ravnopravnost – jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu“.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Pozdravljamo činjenicu da je Vlada RH prepoznala da je neprihvatljiv i neustavan referendum kojim bi se odlučivalo o uskraćivanju zaštite obiteljskog života istospolnim parovima, konkretno prava na brak. Tražimo od nadležnih državnih institucija sprečavanje referenduma o ljudskim pravima, ali i konkretne korake kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost istospolnim obiteljima.
Očekujemo od Vlade da do sljedeće godine, kada ćemo obilježavati 25 godina LGBT pokreta u Hrvatskoj, osigura temeljna ljudska prava i dostojanstven život za istospolne obitelji.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina. Međutim, on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.
Pravo na obiteljsku mirovinu, odsutnost s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja trenutačno nisu dostupna istospolnim parovima.

Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Riječ je o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo na nasljeđivanje od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, odvesti ga u bolnicu niti posjećivati. Ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanje niti obvezu plaćanja alimentacije.

Pridružite nam se i ove godine, sudjelujte na Prideu i podržite ravnopravnost svih obitelji!

Vidimo se na Prideu!"

Krenule prijave za besplatni autobus do Splita

Zagrebačke udruge Iskorak i Kontra organizirale su besplatan prijevoz do Splita, a zainteresirane pozivaju da se prijave što prije zbog ograničenog broja mjesta.

U Split se iz Zagreba kreće ujutro, a vraća nakon završetka Pride programa i osvježenja. Za sudionike/ce iz Zagreba osigurani su voda i vegetarijanski sendviči. Volonteri Split Pridea bit će zaduženi za animiranje i informiranje sudionika/a iz Zagreba.

Svi zainteresirani pozivaju se da se jave na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. te prilikom prijavljivanja navedu svoje ime.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.