Činjenica da su glavni akteri i pokretači inicijative "U ime obitelji" povezani s, primjerice, strankom Hrast nikomu nije ni čudna ni neobična. Danas su na vidjelo izišle i konkretnije informacije o njihovim kumskim, obiteljskim i prijateljskim vezama te više nego solidnim imovinskim stanjima.

U najnovijem broju tjednik Globus donosi dio razgovora s glavnom "zvijezdom" inicijative, Željkom Markić, koja je, nakon što joj se nisu dopala pitanja i uvjeti objavljivanja intervjua, jednostavno otišla.

No, krenimo redom. Iako su Markić i ostali iz "U ime obitelji" insistirali da ih se naziva inicijativom, od 15. svibnja registrirani su kao udruga, i to na adresi Vodnikova 9, u stanu 66-godišnjeg umirovljenika Gorana Bobe Rubića, člana nekoliko katoličkih udruga. Prije toga je u istom stanu bilo prijavljeno sjedište udruge "Građani odlučuju" kojoj je Rubić i predsjednik, a on je ujedno i član Hrasta, prenosi tportal.

Braća, sestre, moćni susjedi, iste adrese...

Markić je za Globus izjavila kako "nema pojma na kojoj se adresi nalazi ta udruga", a ne zna ni da joj je predsjednik Ivan Munjin, student Katoličko-bogoslovnog fakulteta, koji je nekoliko puta istupao upravo u ime njezine inicijative.

Zanimljiva je pojedinost i da na adresi Vodnikova 9, preko puta "U ime obitelji" stanuje ustavni sudac Mato Arlović. Jesu li uspjeli razviti dobrosusjedske odnose i pridobiti Arlovićevu naklonost za svoju stvar, nije poznato. Novinarka Globusa nije uspjela to pitanje postaviti gospođi Markić, budući da je, podsjetimo, ubrzo otišla.

Dok je razgovor još trajao, gospođa Markić je zanijekala da su brat i sestra, Ladislav Ilčić i Kristina Pavlović, povezani s inicijativom "U ime obitelji". Međutim, Globus podsjeća kako je 24. travnja, kad je inicijativa predstavljena na konferenciji za medije, dva mjesta dalje od Markić sjedila glavom i bradom – Kristina Pavlović.

Tu povezanost ne prestaje: kao kontakt-adresa Grozda kojim predsjeda Iličić, ako je suditi prema podacima s njihove internetske stranice, navedena je Zvonimirova ulica 19, što je ujedno i adresa bračnog para Željke i Tihomira Markića. Osim toga Markići su, navodi Globus, dugogodišnji prijatelji s varaždinskom obitelji Ilčić. Zajedno sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama, katoličkim udrugama i političkim strankama.

Ima ih posvuda

Markić je jedno vrijeme bila predsjednica Hrasta, a danas je to Ilčić. U promicanju katoličkih vrijednosti aktivna je i druga sestra Ladislava Ilčića, Marija Ćurlin, liječnica, članica Hrasta i predsjednica udruge Centra za prirodno planiranje obitelji, koja ima sjedište u Vinogradskoj 27, u zgradi koja prema zemljišnim knjigama pripada obližnjoj bolnici Sestara milosrdnica. Njezin pak suprug Krešimir Ćurlin član je upravnog odbora zadužen za financije također katoličke udruge "Marijini obroci", koju je osnovala Željka Markić, a trenutno je vodi Renata Planinić.

Obiteljske veze "granaju" se i dalje: otac Željke Markić, Marijo Živković, predsjednik je udruge "Obiteljski centar", a osim po navodno bliskim vezama s Kaptolom i još bliskijima s HDZ-om, najpoznatiji je po tome što je prije tri godine u nekim zagrebačkim školama uspio organizirati prikazivanje skandaloznog dokumentarca iz 1973. godine, "Pobačaj - ženina odluka". Podsjetimo, film eksplicitno i tendenciozno prikazuje metode pobačaja koje liječnici ne prakticiraju gotovo više od 30 godina, a prikazan je učenicima drugih i trećih razreda, i to na satima vjeronauka!

Bračni par Planinić, Renata i Krešimir, također su uključeni u katolički aktivizam. Gospođa Planinić vodi udrugu za prikupljanje humanitarne pomoći za afričku djecu, "Marijini obroci", a njezin suprug je odvjetnik inicijative "U ime obitelji" za koju je u proteklom razdoblju nekoliko puta javno nastupio.

Tvrtke, nekretnine i bez obveze transparentnosti financiranja

Kad je posrijedi imovinsko stanje ljudi okupljenih oko inicijative, imaju se čime pohvaliti.

Primjerice, Željka Markić i njezin brat Mario Živković prema javno dostupnim podacima imaju niz tvrtki. Već je objavljeno da njezina tvrtka Sermon d.o.o., čija je osnovna djelatnost prevođenje, godišnje nakon oporezivanja zarađuje nešto više od šest milijuna kuna. Manje je poznato, međutim, da je Markić i vlasnica tvrtke SerMon Cro koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova, i to na području cijele bivše Jugoslavije, te da je to njezin glavni posao.

Njezin suprug Tihomir Markić urolog je u Općoj bolnici Pakrac, no posljednjih je desetak mjeseci na rodiljnom dopustu. Prema Sudskom registru, od 2011. vlasnik je i privatne poliklinike Victus u Zagrebu. Brat Markićeve, Mario Živković vodi hrvatsku podružnicu njemačke farmaceutske tvrtke Stada d.o.o.

Sve u svemu, s takvim vezama, temeljitom pripremom i financijskim sredstvima, nije bilo teško naum "U ime obitelji" provesti u djelo.

Njihov financijski izvještaj po svoj prilici nikad nećemo vidjeti jer su se i za to pobrinuli – ne postoji zakon koji građanske inicijative obvezuje na transparentan prikaz troškova i izvora financiranja. Što se istoimene udruge tiče, čak i da postoji Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija (na čemu već nekoliko godina insistira GONG), ni to ne bi mnogo značilo, budući da je udruga tek osnovana.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.