Foto: uimeobitelji.netSaborski Odbor za ustav, poslovnik i politički sustav nakon 15. rujna provjeravat će valjanost potpisa inicijative "U ime obitelji", no problema bi moglo biti oko procedure prikupljanja potpisa.

Naime, Jutarnji list iz Vlade neslužbeno saznaje kako je uočeno nekoliko nepravilnosti nakon što su u Ministarstvu uprave počeli s prvom kontrolnom provjerom 52 kutije koje su im dostavljene kako bi se utvrdio stvaran broj potpisa. Prvo, potpisa je više nego što su u inicijativi "U ime obitelji" prijavili, i to za čak 13.000 pa je lako moguće da su se neki arci duplicirali.

Nadalje, na 95 posto dostavljenih araka nije naznačeno gdje su se potpisi prikupljali, pa u Ministarstvu uprave ne mogu tražiti provjeru od MUP-a jesu li sva mjesta za prikupljanje potpisa bila prijavljena. Zakon o referendumu jasno kaže da Organizacijski odbor mora zatražiti dozvolu od jedinice lokalne uprave i samouprave za mjesto gdje će se prikupljati potpisi te pet dana prije prikupljanja nadležnoj policijskoj upravi prijaviti to mjesto.

Osim spomenutog, na nekim arcima vidljivo je da su se neki potpisivali u ime drugih osoba. Cijele obitelji su, primjerice, popisivane istim rukopisom. Isto tako, na nekim je arcima popisana cijela zgrada, pa je tu lako zaključiti da su se potpisi prikupljali baš u toj zgradi, a ne na mjestu predviđenom za to.

Broj potpisa vjerojatno neće biti sporan, jer je prikupljeno njih više od 750.000, pa ako određeni broj potpisa i bude sporan, malo je vjerojatno da će valjanih biti manje od 451.000, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma.

Pretpostavlja se da će se provjeravati od 25 do 30 tisuća potpisa. Arci će se nasumično vaditi iz svake kutije. Ministarstvo uprave potom će provjeravati osobne podatke potpisnika. Pogreške mogu biti zbog krivo upisanog matičnog broja ili OIB-a, zbog višestrukih upisa, nečitkih podataka ili potpisanih maloljetnika. Ako se utvrdi da je 95 posto tih potpisa ispravno, takvo će se izvješće poslati Saboru na razmatranje. Ako bude nekih većih odstupanja ili rezultat bude tijesan, prebrojavat će se i ostali potpis

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.