Foto: uimeobitelji.netMinistarstvo uprave završilo je provjeru prikupljenih potpisa inicijative "U ime obitelji" za raspisivanje referenduma o unošenju definicije braka u Ustav te zaključilo da ih ima dovoljno.

Takav će zaključak za desetak dana poslati i Vladi, a ona će o svemu izvijestiti Sabor koji i donosi odluku o raspisivanju referenduma, javlja Jutarnji list.

Resorno ministarstvo nije kontroliralo svih 750 tisuća prikupljenih potpisa, već slučajni uzorak od 21.300 koji je odredio Zavod za statistiku. Budući da je usporedba imena i prezimena s OIB-om ili matičnim brojem pokazala veliku podudarnost, zaključili su da je prikupljeno dovoljno potpisa te da nije potrebno provjeravati sve.

Na provjeru slučajnog uzorka u Vladi su se odlučili radi štednje jer je bivša HDZ-ova Vlada na provjeru svih 800 tisuća potpisa za referendum o Zakonu o radu potrošila pola milijuna kuna.

Provjera slučajnog uzorka pokazala je kako je nevjerodostojnost prikupljenih potpisa ispod jednog promila, što znači da onih vjerodostojnih ima dovoljno za referendum.

Nagađa se kako će Vlada Zorana Milanovića nastojati izbjeći raspisivanje referenduma i nakon završene provjere potpisa zatražiti i ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, koje, podsjetimo, glasi "Jeste li za to da se u Ustavu brak definira kao životna zajednica žene i muškarca?".

 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.