Foto: CrolLGBT udruge nisu previše iznenađene najnovijim potezom inicijative "U ime obitelji" koja je podnijela kaznenu prijavu protiv portala Crol.hr.

 Marko Jurčić iz Zagreb Pridea za Index je rekao kako je taj potez očiti znak da Željku Markić i inicijativu "U ime obitelji" lovi sve veća panika jer im proces s referendumom ne teče kako su zamišljali pa sad, tvrdi, tuže sve oko sebe.

„Ta je inicijativa obična prijevara građana koja manipulira potpisima. Budući da demokraciju ne mogu ubrzati sad rade ishitrene poteze i podižu neutemeljene tužbe. S druge strane, "U ime obitelji" i "zdravstveniodgoj.com" imaju isti žiro račun što znači da su ista inicijativa. Dok U ime obitelji koriste neutralan rječnik, njihov drugi projekt - inicijativa zdravstveniodgoj.com – prepuna je govora mržnje i nasilja. To samo govori o duplim standardima“, rekao je Jurčić.

Istaknuo je kako je Crol.hr portal sa standardnim novinarskim tekstovima i da redovito uklanja sve komentare koji su puni govora mržnje. Kaže kako je Markić podnijela prijavu nakon što je portal već uklonio sve komentare zbog kojih je Željka Markić i podnijela kaznenu prijavu.

Jurčić tvrdi kako građani Hrvatske trebaju znati da su inicijative "U ime obitelji" i "zdravstveniodgoj.com" ustvari jedna te ista organizacija iza koje stoji ista osoba.

Tužba neutemeljena

Sanja Juras, koordinatorica pravnog tima udruga Kontra i Iskorak, rekla je da je članak 325 Kaznenog zakona (KZ) na kojeg se poziva inicijativa U ime obitelji uveden u KZ kako bi se zaštitila prava posebno ugroženih manjina od nasilja.

Inicijativa Željke Markić nije ugrožena manjina, nego je to grupacija stvorena kako bi poticala na mržnju protiv LGTB osoba. Osim što se ne mogu pozivati na taj članak također nemaju ni osnove za prijavu jer je Crol.hr već uklonio sve negativne komentare. Ovdje se radi o napadu na medij koji informira o zaštiti ljudskih prava LGTB osoba“, rekla je za Index Sanja Juras.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.