Foto: FacebookČlanovi najutjecajnijih udruga za ljudska prava okupljenih u Platformi 112 najavili su kampanju za motiviranje što većeg broja birača na glasanje na mogućem referendumu o braku.

"Bit će to kampanja pozitivnih, a nikako negativnih poruka, odnosno kampanja poziva na izlazak i glasovanje. Pozvat ćemo ljude da iskoriste pravo neposredne demokracije, da brinu o drugima koji su manjina, a ne da se aktiviraju samo kada se nešto tiče nečijeg džepa. Civilno društvo naprosto se mora angažirati, jer postoji opasnost da nastane ustavna kriza", rekla je Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e. i upravnog odbora Kuće ljudskih prava za tportal.

Smatra da je važno da građani odluče je li sve što inicijativa "U ime obitelji" govori uopće relevantno, kritički bez obzira na društveni utjecaj te konzervativne inicijative posljednjih mjeseci i evidentno velike financijske podrške iz zasad nepoznatih izvora.

Tko ih financira?

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea poziva birače da glasaju protiv podjela u hrvatskom društvu: "Znamo da je ostalo malo vremena i da javnost očito neće biti dobro informirana o tome tko sve stoji iza ove referendumske inicijative i zašto, no mi ćemo kampanju za jednakopravnost svih građana Hrvatske provoditi i nakon 1. prosinca, jer posljedice ovog radikalnog aktivizma klerikalnih organizacija hrvatski građani osjećat će još godinama", najavio je.

Komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić smatra da će predreferendumska kampanja biti vrlo žestoka, zbog izrazito suprotstavljenih društvenih skupina koji su za njega zainteresirani. Kaže da je krajnje vrijeme da "U ime obitelji", što prije održavanja referenduma, konačno otkrije te izvore novca kojim financiraju svoje aktivnosti.

"Mora postati kristalno jasno tko financira taj neokonzervativni pokret i s koliko novca. Krajnje je vrijeme da javnost to sazna i to prije održavanja referenduma", kazala je Kolarić.

Širenje straha i izvrtanje teza

Predviđa da će "U ime obitelji" voditi kampanju izvrtanja teza i širenja straha kod svojih istomišljenika, koji su uglavnom već mobilizirani nedavno peticijom kojom je ta inicijativa tražila raspisivanje referenduma.

"Najvjerojatnije će izvrtati teze i širiti strah od različitosti, što će usmjeriti najviše prema svojim simpatizerima. To nam govori cijeli niz stvari koje su oni dosad zagovarali, a koje su bile jednostavne netočne. Primjerice da se, ako se nešto dogodi, više neće znati tko je tata, a tko mama, što je potpuna besmislica", tvrdi Kolarić.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.