Foto: arhivaRezultati ankete CRO Demoskopa upućuju da bi preko polovice glasača na referendumu o braku moglo glasovati "za" ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene. S druge strane, neke nevladine udruge uputile su zahtijev saborskim Odborima, a inicijativa "U ime obitelji" želi vidjeti svoje članove u Odboru za provedbu glasovanja.

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske danas su saborskim Odborima za ravnopravnost spolova te ljudska prava i prava nacionalnih manjina poslale prijedlog za pokretanje procedure za podnošenje saborskog zahtjeva Ustavnom sudu RH za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja inicijative "U ime obitelji".

Udruge u zajedničkom priopćenju ističu kako moguće raspisivanje referenduma po kojemu bi se u Ustavu brak definirao kao zajednica muškarca i žene zadire u područje ljudskih prava. No, upozoravaju, unatoč tomu što su članovi Vlade i predstavnici SDP-a kroz svoje izjave u javnosti pokazali kako su svjesni da se o pitanjima ljudskih prava ne bi nikada trebalo odlučivati na referendumu.

"Vlada je odbila zaštiti ljudska prava manjina od referenduma, opravdavajući takvu odluku nedovoljno definiranim odredbama Ustava vezano za raspisivanje referenduma. Ustav, kao i međunarodni dokumenti jasno definiraju pravo na zaštitu obiteljskog života kao jedno od temeljnih ljudskih prava. Osnovne institucije koje uređuju zaštitu obiteljskog života u Hrvatskoj su brak i izvanbračna zajednica i trajno onemogućavanje pristupa tim institucijama jednoj manjinskoj skupini znači opasno zadiranje u područje ljudskih prava", ističu udruge.

Svoje zahtjeve će uručiti predstavnicima spomenutih saborskih Odbora u utorak, 5. studenog, u 10 sati.

Žele u Odbor za provedbu glasovanja

S druge strane, građanska inicijativa "U ime obitelj" danas je izvijestila medije o svom prijedlogu koji je upućen na adresu Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Kako prenosi Index, inicijativa je uputila prijedlog za imenovanje svojih članova u odbore za provedbu glasovanja na državnom referendumu.

"Pod uvjetom da Hrvatski sabor donese Odluku o raspisivanju državnog referenduma potrebno je prethodno poduzeti sve prikladne mjere kako bi se osigurala zakonitost i tajnost glasovanja te kako bi se spriječile sve eventualne nepravilnosti koje bi se mogle pojaviti tijekom glasovanja ili zbrajanja glasova“, stoji u prijedlogu koji je DIP-u uputio koordinator pravnog tima Inicijative, Krešimir Planinić.

Inicijativa podsjeća da je Ustavni sud 28. listopada upozorio kako je ovaj referendum presedan, kako za buduću parlamentarnu praksu, tako i za izravno ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj.

"Obzirom na to da Hrvatska ne poznaje ovakvu referendumsku praksu, Inicijativa predlaže listu svojih potencijalnih članova Odbora za provedbu glasovanja, s koje će liste Povjerenstvo za provedbu državnog referenduma u gradu i općini morati izabrati najmanje jednog člana za svaki pojedini odbor“, navodi Inicijativa.

Rezultati ankete

No, ni ovdje nije kraj subotnjim vijestima. Rezultati ankete CRO Demoskopa upućuju da bi preko polovice glasača, točnije, njih 54 posto, na referendumu o braku moglo glasovati "za" ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene. Anketa je provedena za HTV, na uzorku od 1300 građana iz svih županija.

Na referendum bi, prema istraživanju, izašlo više od 50 posto ispitanika. Gledano prema stranačkim preferencijama, referendumu bi se odazvalo 47 posto birača SDP-a, 70 posto birača HDZ-a i 59 posto birača Hrvatskih laburista.

Ako je suditi prema današnjim vijestima, slijedi nam jedan vrlo uzbudljiv tjedan.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.