Foto: GongInicijativa "U ime obitelji" Državnom izbornom povjerenstvu podnijela je zahtjev za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača referenduma 1. prosinca.

"Budući da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu antikampanju protiv predmetnog referenduma, očito je da ista već sada i aktivno i pasivno utječe na buduće birače. Kako je antikampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti", navodi se u priopćenju.

Kažu i kako "nije točno da je antikampanja koju GONG provodi nepristrana i nestranačka" te da se "zbog dugogodišnje pozicije GONG-a kao udruge koja obavlja djelatnosti nepristranog i nestranačkog praćenja, nadgledanja i unapređivanja izbornog procesa kod dijela birača ostavlja dojam kako je antikampanja koju GONG provodi nepristrana i nestranačka" te da "ovakvom promjenom pozicije iz 'nepristrane' u aktivističku udrugu GONG aktivno otežava biračima donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju".

Na sve je reagirao Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

"To priopćenje je stvarno deplasirano jer zna se tko može promatrati izbore i referendum: GONG svakako, i neke druge udruge imaju pravo promatrati referendum. Međutim, ovo je u stilu inicijative da ograničava prava drugima, kao što je i riječ i o ovoj inicijativi za promjenu Ustava. GONG radi korektnosti neće promatrati referendum zato što smo zauzeli jasan stav: Dakle, ne možemo zauzeti nikakav drugi stav nego biti protiv ove inicijative koja je diskriminatorna i uperena protiv određene manjine. Ne znamo više što reći, osim što i dalje ne znamo tko financijski stoji iza ove inicijative o promjeni Ustava", izjavio je za Media servis.

Podsjetimo, ovo nije prvi zahtjev koji je inicijativa "U ime obitelji" uputila DIP-u. Početkom mjeseca od tog su tijela zatražili da u odbore za provedbu glasovanja na državnom referendumu imenuje njihove članove.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.