Kampanja "Građani glasaju protiv" predočila je danas na konferenciji za tisak u Zagrebu dosadašnje troškove priprema za referendum u iznosu nešto većem od 285 tisuća kuna i pozvala udrugu "U ime obitelji" da učini isto.

"Iako zakon ne traži da se podnosi izvješće o troškovima, pozivamo 'U ime obitelji' da zbog transparentnosti podnesu izvješće i ne manipuliraju skrivajući svoje donatore", kazala je Vanja Škorić u ime kampanje "Građani glasaju protiv".

Kampanja koja okuplja blizu sedamdeset udruga i inicijativa, smatra da iza "U ime obitelji" stoji "radikalna desna politička opcija Hrast koja ni na jednim izborima nije mogla okupiti podršku građana, pa su svoj program kamuflirali u tzv. građansku inicijativu 'U ime obitelji'".

Enes Čerimagić je podsjetio da se "U ime obitelji" poziva na iskustva i standarde referenduma "Srđ je naš", pa je pozvao "U ime obitelji" da slijedi Dubrovčane u transparentnosti donacija i svojih financija. No, to se neće dogoditi.

Donatori ostaju tajna, proziva se DIP

U ponedjeljak je u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" Vanja Škorić pozvala Ivana Munjina, člana Organizacijskog odbora "U ime obitelji", da iznese financijski izvještaj udruge koju zastupa, no on je to odbio. Munjin je izjavio da udruga "U ime obitelji" neće izaći s podacima o financiranju udruge jer žele zaštititi svoje donatore.

Tportal danas donosi da je građanska inicijativa "U ime obitelji" izvijestila je kako je primila 164.659 kuna na račun građanske udruge Građani odlučuju, pri čemu su polovinu tih sredstava donirale tvrtke, 26 posto fizičke osobe, a 24 posto vjerske zajednice. 

Napominju kako su volonteri bili zaduženi za osmišljavanje inicijative, kreirali vizualni identitet i grafički dizajn, pružali informatičku podršku, komunicirali s javnošću i brinuli za odnose s medijima, pružali stručnu pravna pomoć, vodili i koordinirali projekte, pružali logističku podršku i koordinaciju'. Njihov rad procjenjuju na oko 750 tisuća kuna.

Na pitanje planira li udruga 'U ime obitelji', sukladno pozivu DIP-a, objaviti popis svojih donatora Munjin je kazao kako je DIP svojim pozivom istupio od svojih ovlasti, što nije smio, te se tako svrstao u antireferendumsku kampanju. Nije praksa Venecijanske komisije i europskih standarda, da se ljude javno napada, dodao je. Kao napad je naveo i inzistiranje na objavi financiranje kampanje. Zbog 'antireferendumske kampanje', kazao je, neće objaviti donatore.

Koncert protiv netrpeljivosti i netolerancije

Zrnka Kušen je precizirala da se do sada prikupljeni fond Inicijative "Građani glasaju protiv" procjenjuje na oko 114,5 tisuća kuna, od čega nešto više od 87 tisuća kuna odlazi na vlastita sredstva, a ostalo su donacije. "Oko 170 tisuća kuna je u naravi, što čine donacije billboard pozicija tvrtke 'Autdoor'. Povrh toga, bendovi besplatno nastupaju na rock koncertu, što je vrijedno oko 100 tisuća kuna. Sve anonimne donacije uplatit ćemo u dobrotvorne svrhe", kazala je Kušen.

Do sada je utrošeno blizu 50 tisuća kuna od čega najviše za reklamni meterijal: billboard plakate, torbe, majice, bedževe i slično. "Desetog prosinca objavit ćemo konačno financijsko izvješće sa svim dataljima", zaključila je Kušen.

Kampanja "Građani glasaju protiv" pozvala je građane na besplatni koncert u četvrtak 28. studenoga od 18 do 24 sata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na kojem će nastupiti brojni bendovi, te da iziđu na referendum i glasaju "protiv netrpeljivosti i netolerancije".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.