Foto: HinaKako bi educirala svoje volontere i građane, udruga "U ime obitelji" otisnula je brošuru s uputama o referendumu. No, postoji jedan "mali" problem – čelnici ove inicijative poslužili su se materijalima GONG-a, udruge koju su posljednjih tjedana nerijetko napadali.

Zbog GONG-ova sudjelovanja u antireferendumskoj kampanji, udruga "U ime obitelji" tražila je da se GONG-u zabrani promatračka uloga na referendumu, a kritizirali su i netransparentno financiranje ove udruge. Ipak, ništa od navedenog nije im smetalo da preuzmu GONG-ove materijale za praćenje izbora.

U nemoralan potez "obiteljaša" može se uvjeriti svatko tko prouči njihov "Priručnik za promatrače na ustavotvornom referendumu 1. prosinca 2013. godine" i usporedi ga s GONG-ovim priručnicima za promatrače referenduma i ovogodišnjih lokalnih izbora.

Čelnici "U ime obitelji" doslovno su prepisali čitave odlomke, izbacivši dijelove koji govore o zakonskom okviru. Štoviše, prepisali su i neke detalje koje su sami "gongovci" izmislili, poput šifriranog SMS-izvještavanja i određenih uputa promatračima.

"Materijali su gotovo isti, pojedine rečenice su doslovce prepisane iz materijala GONG-a. Prepisali su cijeli sustav izvještavanja, gotovo sve iz tablice koju je GONG napravio kao uputu promatračima", kazao je za Forum.tm jedan promatrač "obiteljaša" koji je svojedobno bio i promatrač GONG-a.

Dodatnih 70 tisuća kuna troška na volontere

Zanimljivo je i da 6306 promatrača "U ime obitelji" mora poslati bar tri SMS-poruke (dvije s podacima o izlaznosti do 11 i do 15 sati te jednu nakon prebrojavanja glasova s rezultatima). Cijena svake poruke iznosi 2,98 kuna plus PDV, a u materijalima se objašnjava da će promatračima taj trošak biti nadoknađen.

Dakle, inicijativa "U ime obitelji" morat će refundirati više od 70 tisuća kuna samo za troškove SMS-poruka svojih promatrača.

Prije samo šest dana Jelena Gazivoda iz inicijative "U ime obitelji" rekla je za Forum.tm da nisu predvidjeli nikakve dodatne troškove, jer su njihovi promatrači volonteri. Dodala je tada i da nije bilo dodatnih troškova ni za edukaciju, jer će njihovi promatrači dobiti jasne upute o nadgledanju provedbe referenduma.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.