Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji trenutačno izdržava kaznu zbog utaje poreza, a osuđen je i zbog seksa s maloljetnom prostitutkom, iznenadio je javnost podrškom svojim LGBT sugrađanima.

Kako javlja portal Local It, Berlusconi je za talijanski list La Republica kazao kako je "borba za ljudska prava homoseksualaca borba koja bi trebala biti svačija odgovornost u istinski modernoj i demokratskoj zemlji".

"Kao liberal, vjerujem da kroz temeljit dijalog možemo dosegnuti razuman cilj za pravdu i civilizaciju", dodao je.

Njegovim su izjavama prethodile Povorke ponosa diljem Italije proteklog vikenda. a svega nekoliko sati prije toga Berlusconijeva djevojka Francesca Pascale i Vittorio Feltri, novinar iz desno orijentiranog lista Il Giornale koji je u vlasništvu obitelji Berlusconi, učlanili su se u talijansku LGBT organizaciju Arcigay.

Povodom toga Feltri je u uvodniku Il Giornalea napisao: "Mi smo za slobodu bez diskriminacije, uvjereni da je nužno nadići predrasude koje stvaraju nesporazume te zamorne i glupe uvrede". Predsjednik organizacije Arcigay, Flavio Romani, pozdravio je dvoje novih članova i dodao kako "članstvo u Arcigayu podrazumijeva i obveze te predanost".

Nije jasno odakle takav zaokret u Berlusconijevu stavu. Podsjetimo, riječ je o čovjeku koji se, između ostalog, "proslavio" nizom homofobnih, rasističkih i seksističkih izjava. Tako je u jeku seksualnog skandala ne trepnuvši kazao kako je bolje "gajiti strasti prema lijepim djevojkama nego biti gej". Dok je još bio premijer, jasno je dao do znanja kako "gejevi nikad neće dobiti pravo na brak poput tradicionalnog jer postoji samo jedna obitelj".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.