Drugostupanjski sud grada Trenta donio je povijesnu odluku priznavši roditeljstvo dvojici gejeva, čiju je djecu rodila surogat-majka iz Kanade. Sud je odlučio da su obojica muškaraca očevi djece.

Nije poznat identitet očeva ni majke, a djeca su začeta medicinski potpomognutom oplodnjom. Prema obrazloženju suda, roditeljski odnosi nisu nužno definirani biološkim vezama nego, štoviše, roditeljskom odgovornošću, koja se očituje u svjesnoj odluci da se podižu djeca i da se o njima brine.

Sud je odluku donio 23. veljače ove godine i njome se prvi put utvrđuje da dijete može imati dva oca.

Inače, talijanski zakoni zabranjuju surogat-majčinstvo pa Pink News podsjeća na slučaj roditelja kojima je prije dvije godine oduzeto dijete koje je za novčanu naknadu rodila majka iz Ukrajine. Par je tužen za prijevaru, a dijete dano na usvajanje.

Podsjetimo, u Italiji su nakon višegodišnjeg snažnog otpora Katoličke crkve prošle godine ozakonjena civilna partnerstva.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam