Nakon višegodišnjih neuspjelih pokušaja, te usprkos jakoj opoziciji i snažnom lobiranju Vatikana, Italija je ipak postala 27. europska zemlja koja je zakonski priznala istospolne parove, a 11. svibnja ostat će zapisan kao značajan datum za talijanski LGBTI pokret.

Dosljedna borba aktivista za LGBTI prava u Italiji konačno je nagrađena - zastupnici su jučer navečer prihvatili zakon o civilnim zajednicama čime su istospolni parovi prvi put zakonski priznati u toj zemlji, a odluku još treba supotpisati talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Ove značajne vijesti toplo pozdravlja i ILGA-Europe koja je samo 24 sata prije konačnog ozakonjenja istospolnih zajednica u Italiji objavila najnoviji izvještaj o stanju LGBTI prava u 49 zemalja Europe, Rainbow Europe, u kojem je ta zemlja ostvarila samo 20 posto LGBTI prava, što je jedan od najnižih rezultata među 28 država članica Europske unije.

Talijanska vlada bez odgađanja mora zaštititi i LGBTI obitelji

Zakonom o civilnom partnerstvu osoba istog spola omogućuje se ostvarenje prava u nasljeđivanju, stanovanju, mirovini, pravo na posjete u bolnicama, moralnu i materijalnu recipročnu obvezu pomaganja partnera, boravišnu dozvolu za partnera koji je strani državljanin, mogućnost uzimanja prezimena partnera.

Međutim, ostaje neriješeno pitanje talijanskih duginih obitelji jer je iz zakonskog prijedloga uklonjena odredba koja bi omogućila posvajanje djece, pa ILGA-Europe poziva zakonodavce da i to pitanje riješe bez odgađanja.

Zakonsko priznanje istospolnih parova sjajan je korak naprijed za talijansko društvo, no on ne može biti i posljednji, ističe se u priopćenju ILGA-Europe. Talijanska LGBTI zajednica, njihove obitelji i prijatelji zaslužuju da im vlada omogući puno priznanje i zaštitu. Također ističu kako je izuzetno bitno da zakoni ne ostanu samo "mrtvo slovo na papiru" već da se provode i na taj način poboljšaju svakodnevni život LGBTI osoba i po tome će se ocijeniti i prava vrijednost ove odluke.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.