Drugo čitanje otvorio je u ime predlagatelja Zakona ministar uprave Arsen Bauk.

Naglasio je da neće ulaziti u sve pravne pojedinosti, uostalom i zato što nema supstancijalnih izmjena od prvog prijedloga. Stoga je sumirao ustavne obveze Vlade o jednakosti svih građanima, o jednakoj pravnoj zaštititi obiteljskog života i pozvao se na presude Europskog suda za ljudska prava o potrebi pravnog priznanja istospolnih zajednica. Potom je odgovorio na kritike koje su stizale tijekom pisanja zakona. Zakon je "demokratski kompromis" između različitih svjetonazorskih stajališta koja su ponekad bila u tenziji, a ponekad i sukobu.

Upravo zato istospolne zajednice se reguliraju unutar novog instituta, a ne unutar braka. Drugačije se regulira položaj djece te nema stavke vjernosti jer nema potrebe isticanja, a i ŽP izlazi iz druge, nove zakonodavne tradicije. Ponovio je da je partnerska skrb posve drugačija od posvajanja (nije trajna, a dijete uvijek ostaje vezano uz biološke roditelje). Za kraj ponovio da presudu Ustavnog suda povodom referenduma u kojoj stoji da nova ustavna stavka o braku ne smije utjecati na daljnje pravno uređenje istospolnih zajednica.

Foto: Facebook
Saborsku raspravu s galerije prate i aktivisti Zagreb Pridea

"S katoličkom većinom nije postignut demokratski kompromis"

Prvu repliku dao je Željko Reiner (HDZ) koji je ponovio svoj stav da se zakonom uvodi diskriminacija jer se odnosi samo na LG populaciju, a i njime se omogućava "tehničko" posvajanje. Ministar mu je pojasnio da diskriminacije nema već da se za transrodne osobe ima urediti jasno određivanje spola, a partnerska skrb je uvedena da ne bi došlo do dodjele kategorije roditelj 1 i roditelj 2 jer društvo nije spremno na koncept "dvije mame" i "dva tate".

Ivan Šimunović (HSP dr. Ante Starčević) nije puno birao riječi. Za njega je zakon "prijevara" koja nije brak, ali zapravo jest. Ministar mu je samo odgovorio da referendum o braku nema utjecaja na uređenje istospolnih zajednica. "Prva rasprava pokazala je viši stupanj tolerancije i svijest o ljudskim pravima", poručio je Bauk i nada se da će u raspravi biti izostavljene dnevnopolitičke aluzije.

Ante Babić (HDZ) pak drži da je brak zaštićen kao sadržajna kategorija referendumom i da vladajuća koalicija "planski rastače državu" i "stvara nepovjerenje u pravnu državu". Dodao je: Što je partnerska skrb nego posvajanje?

Dražen Đurović (HDSSB) smatra da s katoličkom većinom nije postignut demokratski kompromis oko temeljnih pitanja u hrvatskom društvu. Bauk je citirao čelnika oporbene stranke koji je izjavio da je brak zajednica muškarca i žene i da istospolni parovi ne bi smjeli posvajati djecu, a ovaj zakon upravo to regulira i stoga diskrepancije nema.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.