U ime Kluba zastupnika SDP-a govorila je Gordana Sobol.

Ponovila je da nam je trebalo punih 11 godina da se dođe do sklapanja ŽP između osoba istog spola. Zahvalila se LGBT aktivistima, no upozorila da će predrasuda i dalje biti i da se ne valja se zavaravati. No zakon je put prema punoj jednakosti svih građana i građanki.

Željko Reiner, najglasniji oponent novog Zakona, u svom je podužem obraćanju naveo mnogo toga. Za početak, smeta mu što se o zakonu raspravlja u vrijeme dok Hrvatska ima mnogo veće socijalne i ekonomske probleme, kao što je nezaposlenost. Nadalje, za njega ŽP de jure nije brak, ali de facto jest. Kao što je i u intervjuu za CroL rekao, zakon će biti neprovediv u praksi. Može dovesti do trgovanja ljudima, do incesta (?!), do ostvarivanja ŽP s tražiteljima azila u svrhu dobivanja državljanstva, a i služi vladajućima za stjecanje političkih bodova. Zaključio je da će HDZ podnijeti amandman ako ne dođe do trećeg čitanja.

Peđa Grbin mu je odgovorio da kriza nikako ne može biti izgovor za neraspravljanje o ljudskim pravima, a Boris Blažeković ga je podsjetio se i brak, a ne samo životno partnerstvo, mogu koristiti za manipulacije.

"Zašto matičar, cvijeće i sve ostalo?"

Šime Lučin dao je nešto širi kontekst i zapravo je zadovoljan raspravom jer se homoseksualnost više ne spominje kao bolest, nema citata iz Biblije, i u osnovi, HDZ je, prema njemu, napredovao u svojim stavovima.

Marija Lugarić (SDP) je replicirala Reineru na primjedbu o izostanku kaznenih odredbi kojih nema ni u obiteljskom zakonu, već u Kaznenom zakonu. Nenad Stazić poručio je Reineru da prosuđuje puno oštrije nego papa Franjo i podsjetio ga da HDZ nije u osam godina uredio zakon o istpospolnim zajednicama.

Ministar Arsen Bauk također gleda širu sliku pa smatra da su se ove rasprave vodile na Zapadu prije puno godina, a za deset godina će i istočnije od nas.

Za Dražena Đurovića (HDSSB) nema puno dvojbi. ŽP je de facto brak, a referendumom se štitio sadržaj, a ne ime braka. Stoga se dalje pita: "Zašto matičar, cvijeće i sve ostalo?" . Izigrana je volja naroda, on smatra, a time što se protivi zakonu on ne diskriminira nikog. Izlaganje je upotpunio opaskama o svojoj kršćanskoj savjesti koja se protivi abortusu.

Na njegovu primjedbu o prigovoru savjesti kod matičara odgovorio mu je Peđa Grbin tvrdeći da matičari ne mogu imati prigovor savjesti, jer je zakonom propisano da su državni službenici dužni postupati u skladu sa zakonom i na radnom mjestu provoditi ono što je propisano zakonom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.