Čini se da su organizatori beogradske Povorke ponosa i ove godine prisiljeni voditi istu bitku oko toga hoće li se ona uopće održati. Razlog ovogodišnjem otkazivanju mogao bi biti štrajk policajaca zakazan za 26. rujna.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, pet sindikata policije najavilo je kako će dva dana ranije stupiti u štrajk uz minimum procesa rada, u što ne spada osiguravanje skupova i sportskih događanja. Razlog odabiru tog datuma, kako kaže Momčilo Vidojević iz Nezavisnog policijskog sindikata, jest to što 24. rujna ističe kolektivni ugovor.

Upitan je li štrajk mogao biti odgođen s obzirom na najavljenu Povorku ponosa, skupa visokog rizika, kazao je kako za to ne vidi razlog te da bi njezino otkazivanje "bila jedina prava odluka".

Neće odustati od održavanja

Goran Miletić iz organizacijskog odbora Beograd Pridea smatra kako je simptomatično da se to događa neposredno uoči Povorke te naglašava da bez obzira na to očekuju da ih policija zaštiti. Poručio je i da neće odustati od održavanja Povorke.

Njegova kolegica Jovanka Todorović iz udruge Labris smatra da je ovo još jedan pokušaj opstrukcije.

"Uvijek podržavamo sve zahtjeve policije, ali s izvjesnom dozom skepticizma moram postaviti pitanje tajminga tog štrajka. Ovo vremenski koincidira s Prideom i zbog toga mi djeluje kao neka vrsta opstrukcije. I ranije, od 2011. smo imali praksu da se npr. zakazuje nekoliko skupova za dan održavanja Pridea i to je očigledno bio pokušaj opstrukcije na najlakši mogući način – policija jednostavno kaže da ne može osigurati sve, i sve se zabranjuje. Ta praksa se nastavila i 2012., 2013., a danas imamo nešto sasvim novo. Ne želim biti pesimistična, ali ovo mi djeluje kao neka vrsta onemogućavanja skupa", kazala je.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.