U Beogradu se danas održala Povorka ponosa uz prisustvo jakih snaga policije. Kako javljaju srbijanskii mediji, sama povorka prošla je bez većih incidenata.

U povorci koja se kretala kroz središte grada sudjelovalo je nekoliko stotina ljudi, a podršku su došli izraziti gradonačelnik Beograda Siniša Mali, veleposlanik SAD-a Michael Kirby, šef zastupnika oporbene Demokratske stranke Borko Stefanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović te nekoliko ministara iz vlade.

Povodom povorke, oglasio se i premijer AleksandarVučić koji je poručio da ne smije biti nasilja, da se nikoga ne smije ugrožavati te da valja poštivati Ustav i zakone. Već ranije je poručio da osobno neće sudjelovati u povorci.

Povorka je krenula oko 12:45, a ispred Gradske skupštine stigla je nakon pola sata. S platoa ispred skupštine okupljenima su se obratili gosti i LGBT aktivisti, a program je završen oko 14 sati. Simbolički je program zatvorio aktivist Boban Stojanović poljupcem sa svojim partnerom. Tada je poručio "Za kraj vam poklanjamo jedan poljubac, da vidite da nije ništa strašno".

Tijekom povorke prijavljeni su manji incidenti. No nakon povorke, grupa od oko 30 huligana napala je zgradu B92 i policiju koja je osiguravala prostor u Bulevaru Zorana Đinđića. U napadu su povrijeđena dva policajca. Grupa navijača zapalila je i jedan gradski autobus,  no nije bilo ozlijeđenih.

Premijer Vučič potvrdio je da njegov brat ozlijeđen u sukobu s pripadnicima Žandarmerije, no najavio je da neće biti krivičnog gonjenja. Usput je poručio da je Srbija održanom povorkom pokazala da je zemlja "koja poštuje zakone“.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.