Nakon održane Povorke ponosa u Beogradu, Lepa Mlađenović, glasovita aktivistica za LGBT prava, feministica i članica antifašističkog pokreta "Žene u crnom", u intervjuu za Radio Slobodna Evropa progovara o upravo održanoj manifestaciji, slaboj podršci vlasti i o tome kako je danas biti lezbijka u Srbiji.

Na početku intervjua odmah podsjeća da je odluka o podržavanju Povorke ponosa u Srbiji prije svega politička, a tek potom sigurnosna te da odugovlačenje s odlukom, koje se zbiva svake godine, ima za glavni cilj zastrašivanje LGBT populacije.

Iz tih razloga, a i činjenice da postoji čitav organizacija s nacionalističkom i kleronacionalističkom agendom, građanima Srbije nije lako objasniti da se Povorka održava zato što istospolne ljubavi i partnerstva nemaju u državi nikakvu legitimnu osnovu. U toj konstelaciji, huligani postaju instrument vlasti, a ne skupina čije djelovanje država mora suzbiti da bi zaštitila sve svoje građane.

Važno je da obitelji preživjelih znaju da u Srbiji ima onih kojima je teško zbog zločina počinjenih u njihovo ime

No danas, u usporedbi s prvom Povorkom iz 2001., ima mnogo više mladih aktivista, ima više građana koji podržavaju LGBT prava, no s obzirom na veću vidljivost, poraslo je i nasilje. Tvrdi da je LGBT pokret na međunarodnom planu snažno napredovao u posljednjih 20 godina, čak više nego feministički pokret u pet desetljeća. Podsjetila je i na solidarnost LGBT populacije s drugim marginaliziranim skupinama u društvu, prije svega s romskom populacijom.

Progovara i o počecima LGBT aktivizma krajem osamdesetih, o bitno drugačijem društvenom kontekstu, no i o tome da je rat prekinuo sve tadašnje napore. Lepa Mlađenović, kao i niz drugih aktivistica, okrenula se antiratnom i antifašističkom pokretu "Žene u crnom" u sklopu kojeg posjećuju mjesta ratnih zločina.

"Zato se mi osjećamo odgovorne, kao građanke ove države, jer su zločini učinjeni u naše ime. Mi smo te koje ćemo pričati što je država napravila u naše ime devedesetih godina. Mi to stalno radimo i stalno idemo na mjesta boli, znači na ona mjesta gdje su počinjeni zločini u naše ime, da izrazimo našu žalost, da pokažemo kako nam je žao što su zločini počinjeni u naše ime. Mislimo da je važno da obitelji preživjelih znaju da u Srbiji ima onih u kojima je teško zbog toga", kazala je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.