Yvette Schneider žena je čije se ime u posljednjih dvadesetak godina često spominjalo kao jedan od "čvrstih dokaza" da je seksualnu orijentaciju moguće promijeniti. U svoju je biografiju tako upisala i višegodišnju aktivnu borbu protiv prava LGBT osoba, sve dok nije počela propitivati svoja stajališta.

U takozvanoj "ex gej enciklopediji" opširno je opisano njezino iskustvo "preobraćenja". U njemu se Schneider prisjeća svoje, kako sama kaže, militantne aktivističke prošlosti i sukoba s protuprosvjednicima koji su na Povorkama ponosa nosili transparente s biblijskim citatima i osudama homoseksualnosti.

No kad je jedne večeri doživjela bliski susret s katoličkim aktivistima u lezbijskom klubu u Long Beachu koji su joj kazali kako je "Isus voli" te nedugo poslije toga u crkvi osjetila Božju nazočnost, osjetila je poziv, "nadrasla lezbijstvo", udala se za muškarca i rodila dvije kćeri. Dakako, lezbijkom je "postala" zbog nesretnog djetinjstva, distanciranog oca i majke "koja je neprestano vikala". Njezine veze sa ženama bile su "disfunkcionalne baš kao i brak njezinih roditelja".

Međutim, njezino se ime ponovno pojavilo u javnosti ovog ljeta, no u posve drugačijem kontekstu. Yvette Schneider jedna je od potpisnica pokajničkog pisma isprike bivših terapeuta za "liječenje" homoseksualnosti, u kojem oni tvrde kako konverzivna terapija nije "terapija", već je štetna i neučinkovita.

Crkvene manipulacije, korupcija i financijske malverzacije

Za Schneider priča tu ne završava. U razgovoru za Southern Poverty Law Center ona otvoreno progovara o svom neobičnom životnom putu. Da sve baš i nije tako sjajno, kaže, počela je shvaćati 2000. godine kad su je pozvali da održi govor na koledžu u Dartmouthu.

"Osjećala sam kao da zapravo ne želim biti tamo. Postalo mi je jasno da, kazavši kako sam se 'izliječila' od homoseksualnosti, zapravo vrijeđam tamošnje LGBT studente implicirajući da se i oni mogu promijeniti", prisjetila se.

Sugerirati da Bog može ubiti moju kći ako odbijem vjerovati u patrijarhalne, mizogine i homofobične interpretacije Biblije ne samo da je uvredljivo, već je i krajnje nemoralno

Slijedilo je otkriće da je Crkva kojoj su ona i njezin suprug pripadali umiješana u mutne poslove i korupciju. Premda su oboje prijavili taj slučaj nadležnima, nije se dogodilo ništa jer crkvene financije nisu mogle biti predmetom istrage. Nakon toga, kaže, više nije mogla vjerovati nijednom crkvenom vođi.

Prije pet godina njezinoj je kćerkici dijagnosticirana leukemija, zbog čega je Schneider potražila psihološku pomoć jer se sama nije mogla nositi sa sve jačom tjeskobom. Psihologinja joj je kazala kako uzroci tog stanja mogu biti i življenje prema tuđim očekivanjima te u neskladu sa sobom.

U 20 godina nikad nisam vidjela da se nečija seksualna orijentacija promijenila

Sama nikad nije prošla "konverzivnu terapiju", ali kad se pridružila Crkvi, dobila je mentoricu koja je u njoj vidjela "duh homoseksualnosti". Zato joj je bilo zabranjeno izlaziti osim na posao, a ostatak vremena morala je čitati Bibliju i moliti sve dok mentorica nije odlučila kako više ne predstavlja "prijetnju" drugim djevojkama.

O "ex gej terapiji" danas kaže kako je to političko oružje organizacija koje zagovaraju tradicionalnu obitelj, s ciljem dokidanja LGBT prava.

"Ono što je uistinu razorno jest činjenica da se ljude uvjerava kako s njima nešto ne valja te da im je potrebno liječenje. Poručuje im se da nisu dovoljno dobri i da se moraju mijenjati", tvrdi Yvette Schneider.Zbog takvih javnih nastupa putem je izgubila neke prijatelje, ali i stekla neprijatelje. Jedna joj je žena poslala e-mail u kojem je pisalo kako je Bog spasio njezino dijete te kako je njegova milost naša najveća nada.

Govoreći kako sam se "izliječila" od homoseksualnosti, zapravo sam uvrijedila LGBT studente implicirajući da se i oni mogu promijeniti

"Ne znam što je time htjela reći, ali meni se čini kao da mi poručuje da je Bog mogao mom djetetu oduzeti život ako ne budem slijedila evangeličke fundamentalističke dogme. Sugerirati da Bog može ubiti moju kći ako odbijem vjerovati u patrijarhalne, mizogine i homofobične interpretacije Biblije ne samo da je uvredljivo, već je i krajnje nemoralno", kazala je.

Smatra kako će "ex gej" pokreti izumrijeti u sljedećih 10 godina jer Crkva postaje inkluzivnija, pa se time gubi potreba za kojekakvim paracrkvama koje bi "popravljale" gej vjernike.

"Provela sam 20 godina u kršćanskom svijetu i nikad nisam vidjela da se nečija seksualna orijentacija promijenila. Vidjela sam lezbijke i gejeve koji su sklapali brakove s osobama suprotnog spola i s njima imaju djecu, ali nikoga koga osobno poznajem nisu prestale privlačiti osobe istog spola."

Nakon što sam svjedočila korupciji i manipulacijama, više nikad neću moći vjerovati nijednom crkvenom vođi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.