Jedan od bračnih parova koji su odabrani sudjelovati u dvotjednoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi posvećenoj obitelji i govoriti pred 200 biskupa, objasnio im je radosti seksa te pozvao na prihvaćanje istospolnih parova.

Ron i Mavis Pirola u Vatikan su doputovali iz Sidneya, a imali su čast biti prvi od šest parova koji se imaju priliku izravno obratiti biskupima. Vatikan ih je, kao i druge uzorne katolike, odabrao kako bi biskupi stekli osjećaj kroz što prolaze stvarne, suvremene katoličke obitelji i saslušali njihove prijedloge o tome kako im Crkva može pomoći.

Par je u braku 55 godina, a biskupima su kazali kako ih je zbližila seksualna privlačnost te da je upravo seks tajna dugovječnosti njihova braka. Osim toga u svom su se izlaganju dotaknuli i homoseksualnosti. Konkretno, kazali su kako bi uključenje homoseksualaca u Crkvu bio sjajan "model evangelizacije" u župama diljem svijeta.

"Kad su naši prijatelji planirali božićno obiteljsko okupljanje, njihov im je sin, koji je gej, kazao kako želi dovesti svog partnera. Oni slijede crkvena učenja i znali su da će njihova unučad vidjeti kako izražavaju dobrodošlicu svom sinu i njegovom partneru u obitelj. Njihov se odgovor mogao svesti na jednostavnu rečenicu: 'On je naš sin'".

Biskupi u raskoraku sa stvarnim životom

Dodali su kako bi upravo takvo prihvaćanje bilo sjajan model evangelizacije u župama, kad bi one na slične situacije reagirale na isti način. "To je praktičan primjer onoga što kaže Instrumentum Laboris (radni dokument Sinode) u vezi s ulogom Crkve kao učiteljice i njezine glavne misije prenošenja poruke Božje ljubavi", kazali su.

Biskupima su poručili i kako im neki crkveni dokumenti izgledaju kao da su s drugog planeta te da gotovo nemaju nikakve veze sa stvarnim životnim iskustvima. "Trebamo nove načine i razumljiv jezik koji može doprijeti do ljudskih srca", zaključio je bračni par Mavis.

Njihovo izlaganje prokomentirala je i bivša premijerka Novog Južnog Walesa, inače praktična katolkinja, Kristina Keneally: "Ron i Mavis Pirola kazali su ono što brojni australski katolici govore godinama, o rastavljenim osobama, samohranim roditeljima i homoseksualcima koji također žele imati odnos s Bogom. Ali reakcije nekih biskupa bile su istodobno smiješne i deprimirajuće. Teme o kojima su Pirole progovarali bile su im neugodne, ali su jasno pokazale kako su vječno opsjednuti nekim idejama o seksu i odnosima bez stvarnog, vlastitog životnog iskustva."

Crkva u Hrvata laže Vatikanu?

Dio priprema za ovu Sinodu uključivao je i službenu anketu koju je prošlog listopada Vatikan poslao biskupijama diljem svijeta, a u njoj su dotaknute teme poput rastava braka, kontrole rađanja i istospolnih brakova i obitelji.

Hrvatska biskupska konferencija upravo se zbog toga našla na meti vatikanskih kritika jer je za Sinodu dostavila filtrirano izvješće o stanju u hrvatskome društvu.

Kako je kazao stalni dopisnik HRT-a iz Rima Silvije Tomašević u jučerašnjoj emisiji Hrvatska uživo, HBK je za Sinodu dostavila podatke za koje su u Vatikanu ocijenili da ne odgovaraju vremenu i stvarnosti. Točnije dostavljeni su podaci filtrirani, a biskupije su dostavile stare odgovore na nova pitanja. Za dio dostavljenih odgovora je, kako misle u Vatikanu, HBK dostavila odgovore koji su zapravo rezultat razgovora između svećenika i vjernika.

Primjerice, engleski su biskupi objavili upitnike na internetskim stranicama, i u početnoj fazi odgovore im je dalo 15.000 vjernika, a Hrvatska biskupska konferencija nije provela javno izjašnjavanje niti se očitovala o anketi, a prema svemu sudeći, nisu ni ostale biskupije. Zadarska nadbiskupija objavila je anketu u PDF formatu u kojem se nisu mogli upisivati odgovori.

Na to je reagirao portal Križ života, koji je postavio anketu na svoje stranice i omogućio hrvatskim vjernicima laicima da odgovore na pitanja.

"Prikupili smo tristotinjak odgovora i poslali ih Nuncijaturi u Hrvatskoj, ali ne znamo što se dalje s tim događalo. Koliko nam je poznato, hrvatske biskupije nisu prikupljale odgovore od vjernika, a neki župnici s kojima smo kontaktirali kazali su kako su oni sami odgovorili jer 'znaju što vjernici misle'", kazao je urednik Križa života Hrvoje Cirkvenec za Slobodnu Dalmaciju i podsjetio kako su se u vrijeme provođenja ankete među katolicima u svijetu hrvatski biskupi bavili organiziranjem referenduma o ustavnoj zaštiti heteroseksualnog braka.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.