I dok je radni dokument sa Sinode o obitelji, koja je ovog vikenda završena u Vatikanu, ukazao barem deklarativno na doprinos LGBT zajednice ("vrijedan doprinos gej katolika“), konačni dokument jasno govori da je Katolička crkva još uvijek daleko od prihvaćanja LGBT zajednice.

Naime, završni dokument pokazuje da i dalje nema značajnog odstupanja u tonu crkve. Tri bitne stavke, ona o pristupu sakramentima za razvedene, o pastoralnoj pažnji spram gejeva i spomen "analogije“ između istopospolnih zajednica i tradicionalnog braka, nisu dobile potrebnu dvotrećinsku većinu biskupa.

Umjesto: "Te žene i muškarce treba prihvatiti s poštovanjem i obzirnošću“, u završnom dokumentu piše: "Nema nikakva temelja za usporedbu homoseksualnih zajednica s Božjim planom za brak i obitelj.“, prenosi HRT.

Iako mediji upozoravaju da je doktrina biskupima bila važnija od pastoralnih potreba, odredbe o prihvaćanju ponovno vjenčanih i homoseksualnih osoba bit će ponovno predmetom glasovanja dogodine, na proširenoj Sinodi. Konzervativna većina zasad je spriječila pokušaj reformi pape Franje, no to ne znači da je rasprava završena, tvrde analitičari.

Reakcije LGBT zajednice 

Ovakav rezultat glasovanja teško može biti iznenađujući. Nakon što je prošlog tjedna objavljena radna verzija, konzervativni biskupi  jasno su dali do znanja da ne može biti pomaka po pitanjima razvedenih i gej osoba. Papa Franjo poručio je pak: "Bilo je trenutaka potištenosti, tjeskobe i kušnje. I možemo ih spomenuti. Jedna od tih kušnji je neprijateljska tvrdokornost, težnja da se zatvorimo u pisanu riječ, umjesto da pustimo da nas Bog iznenadi, da se ograničimo zakonom i sigurnošću onoga što znamo, a ne onoga što tek trebamo naučiti i dostići.“

Na završni dokument reagirale su i LGBT udruge. "Iako tekst nije odobren, što je šteta, rasprava će se nastaviti. Homoseksualci iz zemalja Afrike i istočne Europe i dalje trpe nasilje, koje ponegdje podržava Crkva. Nužno je da se Vatikan pozicionira spram homofobnog nasilja“, poručila je Elisabeth Saint –Guily  iz francuske udruge gej katolika David et Jonathan.

"Mi se zalažemo za to da svi socijalni čimbenici priznaju stvarnost našeg postojanja i šteta je što Crkva to nije učinila“, izjavio je Thomas Linard iz udruge Inter-LGBT. "Možemo za tim žaliti, no taj stav se tiče Crkve i samo nje“, zaključio je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.