Dok se u Vatikanu odvijala Sinoda o obitelji koja je jasno pokazala otpor konzervativnih snaga , Rim je svjedočio ceremoniji posve drugačije naravi.

Naime, gradonačelnik Rima Ignazio Marino odlučio je, u okviru svojih ovlasti, priznati statuse partnerstava za šesnaest istospolnih parova koji su brak sklopili u inozemstvu, izvještava La Stampa. Muški i ženski parovi došli su tijekom vikenda upisati svoju zajednicu u matične urede u Rimu.

Naime, Italija još nema nikakav priznati pravni status za istospolne parove zbog čega joj se upućuju brojne prozivke iz susjednih zapadnih zemalja. No gradonačelnik Bologne također je prije nekoliko mjeseci priznao istospolne brakove sklopljene u inozemstvu, a sud u Rimu priznao je posvojenje djeteta istospolnom paru.

Tražili poništenje

Kako se moglo i očekivati, inicijativa rimskoga gradonačelnika nije dugo ostala bez reakcija. Rimska prefektura odmah je Marina pozvala da poništi upis u matične knjige budući da gej brakovi nisu priznati u Italiji i time je njegov potez nezakonit.

Javio se i ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano koji je podsjetio da takve odluke nisu u skladu s talijanskim zakonima, a Rimska biskupija nazvala je potez "ideološkim" i "institucionalnom uvredom".

Znakovito, ovog je vikenda i premijer Matteo Renzi u televizijskom intervjuu najavio novi zakon o civilnom partnerstvu, po uzoru na njemački i francuski model. Prema anketama, većina stanovnika Italije sklona je uvođenju instituta civilnog partnerstva za istospolne parove, ali ne uvođenju bračne jednakosti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.