Osnivači organizacije Muslimani za progresivne vrijednosti (MPV) kritizirali su varijante islama koje "potiču mržnju, devijantne su i drakonske" i zalažu se za rodnu i LGBT ravnopravnost.

Poput nekih kršćana, i neki muslimani opravdanje za svoja uvjerenja protiv LGBT zajednice temelje na priči o Sodomi i Gomori, no ne slažu se svi muslimani s tim tumačenjem.

"To su bili grijesi Sodome i Gomore, a ne homoseksualnosti", kaže osnivačica MPV-a Ani Zonneveld i dodaje kako "Kur'an ne propisuje nikakve kazne za gej i transrodne osobe". Kantautorica Ani Zonneveld osnovala je organizaciju Muslimani za progresivne vrijednosti 2007. godine u Los Angelesu, jer je osjetila kako je u brojnim muslimanskim zajednicama "ženski glas zabranjen", piše portal Advocate.

Progresivne vrijednosti za koje se u MPV-u zalažu uključuju rodnu ravnopravnost, LGBT prava, slobodu izražavanja i slobodu (od) uvjerenja, a kako ističe Zonneveld, to nisu neke nove ideje u islamu. Islamska tradicija odavna prepoznaje žene znanstvenice i umjetnice, a antigej zakoni u modernim muslimanskim državama su zapravo naslijeđe britanske kolonizacije.

Ona primjećuje kako se danas neke nacije skrivaju iza muslimanskih zakona kako bi opravdali kršenje ljudskih prava, te kako bogate vlade koriste svoj utjecaj u širenju netolerancije.

Diljem svijeta postoje progresivni muslimani, no mnogima prijeti zatvor ili čak smrt

"Što se mene tiče, to novo tumačenje islama jednostavno je – izopačeno", kaže Zonneveld i ukazuje na utjecaj fundamentalističkih vehabista iz Saudijske Arabije koji potiču "sasvim novo učenje islama, koje je izuzetno drakonsko i netolerantno prema drugim kulturama, a rekla bih, i prepuno mržnje".

Saudijski novac se nalazi u svakom kutku svijeta i utjecao je na kulturne promjene u muslimanskim zemljama, ističe Zonneveld i podsjeća kako su se nekad u brojnim džamijama muškarci i žene zajedno klanjali, a sada žene moraju koristiti stražnji ulaz ili se čak klanjati u odvojenim prostorijama.

"To je bastardizacija islama. Diljem svijeta postoje progresivni muslimani, no mnogima prijeti zatvor ili čak smrt zbog toga kako razmišljaju i moja je dužnost, kao muslimanke u zapadnom svijetu, istaknuti upravo takva razmišljanja ", poručuje Ani Zonneveld.

Štoviše, MPV će dobiti savjetodavni status pri Ujedinjenim narodima, gdje će se zalagati za omogućavanje individualnih prava bez obzira na različita kulturna uvjerenja. MPV održava mjesečne duhovne susrete i razne društvene događaje za svoje LGBT članove, a organizacija ima svoje podružnice kako u drugim američkim gradovima (Atlanta, New York, Chicago, Columbus, Ohio, Washington, D.C.), tako i u nekoliko drugih zemalja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.