Vijest o kažnjavanju dviju Malezijki koje su u ponedjeljak javno išibane zbog lezbijskog seksa zabilježili su mediji diljem svijeta, a to je inspiriralo šefa islamskog vjerskog odjela u Pahangu na poduzimanje sličnih mjera.

Podsjetimo, dvije su žene, 32-godišnjakinja i 22-godišnjakinja, uhićene u travnju u malezijskoj saveznoj državi Terengganu jer su tijekom jedne noćne racije zatečene u pokušaju seksualnog odnosa u automobilu. Nakon priznanja su osuđene na novčanu kaznu od 800 dolara i šest udaraca štapom.

Kaznu je izvršila čuvarica iz zatvora Kajang odjevena u crnu uniformu, i to u sudnici pred stotinjak ljudi.

Satiful Bahri Mamat, član državnog vijeća u Terengganuu za Reuters je kazao kako "cilj nije bio ozlijediti ili mučiti te žene" te da je "javno šibanje poslužilo kao lekcija cijelom društvu".

Ovo je prvi put da je u toj državi ovakva kazna izvršena nad ženama, a čitav je događaj izazvao bijes raznih organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su istodobno i razočarane jer je donedavno, nakon povijesnih izbora u svibnju kad je na vlast došla reformistička koalicija, još postojala nada da će ta zemlja postati prijateljskija prema LGBT populaciji. No, opće je mišljenje da je nakon ovoga stanje još gore jer se vladajući nemaju snage oduprijeti fundamentalističkim muslimanskim strujama.

Kazna je dobra za "obuzdavanje" LGBT populacije

Čitav je slučaj potaknuo šefa islamskog vjerskog odjela u državi Pahang da razmisli o uvođenju iste kazne. Datuk Mohamad Noor Abdul Rani je, doduše, rekao da je još rano prognozirati hoće li se to dogoditi ili ne, ali je prokomentirao da je kazna izvršena nad dvjema ženama u Terengganuu pokazala kako su vlasti ozbiljne u provođenju šerijatskog zakona što pomaže "obuzdati" LGBT osobe.

Njegov je odjel, inače, zadužen za provedbu vjerskih zakona koji se u malezijskom zakonodavstvu primjenjuju uz građanske zakone.

Mohamad-Noor-Abdul-Rani-Utusan

"Podržavamo kaznu šibanjem jer to pokazuje ljepotu islama, no ovdje u Pahangu još nismo odlučili hoćemo li je uvesti", rekao je malezijskim novinarima.

On bi, također, sličnim metodama htio "obrazovati LGBT mladež" i "vratiti transrodne osobe na izvorni put":

"Želimo podići svijest, ali istodobno podupiremo kažnjavanje prema šerijatskom zakonu jer želimo obrazovati mlade generacije LGBT osoba. Trenutačno imamo oglasne ploče koje upozoravaju ljude da se klone poroka, a sad ćemo postaviti i one s porukama za LGBT ljude. Jednog ćemo dana doći u fazu implementiranja kazni, pa ćemo kontinuirano obrazovati građane kao podsjetnik zajednici da se ne upušta u ponašanja koja samo izazivaju Alahov bijes."

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.