Jučer je u Rijeci predstavljen spot udruge LORI, "Reagiraj i ti!" koji govori o diskriminaciji, isključivanju i stigmatiziranju, te nasilju nad LGBT osobama obitelji, školskom okruženju, prilikom zapošljavanja i na javnim mjestima.

Spot je dio lokalne kampanje udruge, kojom LORI želi informirati i senzibilizirati javnost za te probleme i ujedno je pozvati na reagiranje protiv homofobije, bifobije i transfobije uz poruke ''Budite obitelj bez predrasuda", "Mržnja razara –izaberi društvo bez nasilja", "Različitost nas obogaćuje", Osigurajmo ravnopravnost i jednake šanse svima –reagiraj iti na diskriminaciju i nasilje!''.

''Spot je sniman tijekom srpnja 2014. na nekoliko lokacija u Rijeci uz nesebičnu pomoć 30-ak volontera i volonterki, koji/e su u odličnoj atmosferi, uz druženje i smijeh, dali/e svoj doprinos kreiranju tolerantnog društva koje prihvaća svakoga. Mnogi/e od njih prvi su put stali/e pred kamere, a redatelj Noah Pintarić iz udruge K-zona, koautor filma 'Još jednom', prvog hrvatskoga dokumentarnog filma o životima lezbijki i transrodnih osoba, uspio je svojim osmijehom 'izvući'' najbolje iz svih'', otkrivaju iz udruge LORI.

Većina LGBT osoba doživjela je neki oblik nasilja

U spotu, koji traje nešto više od četiri minute, prikazane su tipične situacije iz obitelji, u javnosti, u školi i s radnog mjesta, jer izloženost LGBT osobama diskriminaciji i nasilju još uvijek je krajnje zabrinjavajuća, a skrivanje je još uvijek svakodnevica za mnoge od njih.

To potkrepljuju i brojke iz posljednjeg istraživanja o zločinu iz mržnje i nasilju protiv LGBTIQ osoba, koje pokazuju da je 73,6 posto osoba doživjelo neki oblik nasilja na osnovi svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja.

Udruga LORI je u prvom spotu''Ljubav je ljubav'' iz 2002. godine također prikazala svakodnevne probleme s kojima se suočava gej populacija, a završava scenom vjenčanja dviju žena. Podsjetimo, spot nije prikazan na HTV-u jer ga je tadašnja glavna urednica, Jasna Ulaga-Valić, odbila emitirati.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.