Chelsea Manning navršila je 27 godina, a u zatvoru je već četiri godine i osam mjeseci. Osuđena je na zatvorsku kaznu od 35 godina zbog otkrivanja povjerljivih podataka u aferi WikiLeaks koja je pokazala naličje američkih vojnih intervencija i diplomatskih misija na područjima zahvaćenim ratom.

Zasad nema realnih izgleda da bi brzo mogla izaći iz zatvora, a saslušanje u vidu otpusta moglo bi se zbiti tek 2021. No usprkos tim mršavim izgledima, ime i djelo Chelsea Manning nisu pali u zaborav. U posljednje vrijeme redovito objavljuje članke (među ostalim, i u Guardianu), a njezin slučaj privukao je pažnju ne samo na uvjete zatočenja u američkoj vojsci, već i na krhku poziciju zatvorenih transrodnih osoba (naime, Chelsea Manning bila je ranije poznata kao Bradley Manning).

Tako je u samo u posljednjih godinu dana Chelsea Manning tužila Pentagon jer joj uskraćuje hormonalnu terapiju, a na vidjelo su izašli i uvjeti zatočenja u američkim vojnim zatvorima. Tako su članovi njezine obitelji potvrdili da je prije izricanja osude Chelsea provodila i do 23 sata u samici, lišena prirodnog svjetla i mogućnosti da se kreće.

Njezin slučaj postavlja presedan na niz razina. Tu je američka nepopustljiva politika prema zviždačima (za koje nema nikakve pravne zaštite), a zatim i pozicija transrodnih osoba u američkoj vojsci (Chelsea je u međuvremenu iz vojnog prebačena u civilni zatvor, no pitanje terapije nije riješeno). Unatoč slabim izgledima da bi joj se situacija mogla u dogledno vrijeme promijeniti nabolje, Chelsea Manning hrabro nastavlja borbu za slobodu informiranja i prava na prozivanje vlasti.

stipe

Čestitka Michaela Stipea

"Tvoja sloboda je teška sloboda – no također i obaveza da slijedimo tvoj primjer"

Chelsea Manning 16. prosinca navršila je 27 godina. Tom prilikom stigle su joj brojne rođendanske čestitke, od vjerojatno najpoznatijeg svjetskog zviždača Edwarda Snowdena, redatelja Terrya Gillliama, filozofa Slavoja Žižeka, dizajnerice Vivienne Westwood, glazbenika Michaela Stipea,…

Snowden joj se zahvaljuje na izvanrednom činu te joj poručuje da je nadahnula ljutitu publiku koja traži odgovornost od vlade za mučenja i druge ratne zločine. Snowdenovim riječima, Manning je svojom gestom demokraciji pružila mogućnost samoispravljanja u kojoj javnost i slobodni mediji mogu prepoznati i ispraviti pogreške javnih dužnosnika.

Pisac John Maxwell Coetzee uvjeren je da će njezina slika (kao i ona Snowdenova) jednog dana završiti na američkim poštanskim markama zbog svega što je napravila za naše društvo. Žižek tvrdi da je Chelsea Manning pružila alternativu današnjem svijetu te da je, poput Gandhija, postala promjena koju je željela provesti. Njezin čin smatra činom moralne slobode i dužnosti unatoč golemoj cijeni koju danas plaća.

Uspoređuje ju s povijesnom ličnošću Marekom Edelmanom (1919—20009.), poljskim aktivistom koji je preživio ustanak u varšavskom gestu, a kasnije sudjelovao u pregovorima sindikata (Solidarnost) s komunističkom vlašću. Iako je bio jedan od glavnih protivnika antisemitizma, nije se libio dati podršku palestinskom otporu. "Tvoja sloboda je teška sloboda – no također i obaveza da slijedimo tvoj primjer.“, tom je porukom Žižek završio svoje pismo.

Gilliam

Čestitka Terryja Gilliama

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.