Chelsea Manning podignula je tužbu protiv Pentagona zato što nema pristup hormonalnoj terapiji zbog čega se njezino mentalno stanje pogoršava.

Prošle godine, Chelsea Manning (poznatija kao vojnik Bradley Manning), započela je služiti zatvorsku kaznu od 35 godina zbog odavanja povjerljivih podataka u aferi WikiLeaks. Iako je vojska priznala da Chelsea Manning pati od rodne disforije, u zatvoru joj je odbijena hormonalna terapija, a nema se pravo ni odijevati kao žena, izvještava Huffington Post.

"Prije više od četiri godina dijagnosticirana mi je rodna disforija. Ne mislim da preživjeti u sljedećih godinu ili dvije  bez tretmana.“, stoji u tužbi. Inače, vojska ne dozvoljava transrodnim osobama služenje.

Rodna disforija je poremećaj koji priznaje Američka udruga psihijatara, nastaje zbog nesklada između roda koji netko osjeća kao svoj i roda koji mu okolina dodjeljuje. Bez pristupa tretmanu, osobe koje pate od rodne disforije pokazuju veću sklonost prema samoubojstvu.

UN je u svom izvještaju stanje Chelsea Manning u vojnom zatvoru u Kuvajtu , gdje je bila u samici 11 mjeseci, izjednačio s torturom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.