Prema članku 520. Kaznenog zakona u Siriji, za homoseksualni čin predviđena je kazna do tri godine u zatvoru, no to je tek manji problem za tamošnju LGBT zajednicu.

"Otkad je 2011. izbio rat , sigurnosne službe manje nas nadziru: sve je manje racija. Bave se drugim stvarima, i zapravo, svi vode manje računa o nama", izjavio je za AFP Jad (32).

No to ne znači da je život u strahu prestao, već upravo suprotno. Naime, još je u travnju organizacija Human Rights Watch ukazala na brutalnost režima i pobunjeničkih skupina spram LGBT osoba. Tako su prijavili slučajeve u kojima je, primjerice, gej par bio primoran imati spolne odnose pred vojnim ispitivačima ili mlade koji su doživjeli prijetnje smrću od obitelji zbog toga što su gej. Islamisti su optuženi zbog kamenovanja ili čak ubojstava homoseksualaca.

Kamenovanja, umorstva...

Jad, koji radi kao prodavač u butiku ženske odjeće, tvrdi da je prije sukoba redovito putovao u Al-Raku i Deir Ez-Zor, gradove koji su sada pod kontrolom ISIS-a (Islamske države Iraka i Levanta) u posjetu svojim gej prijateljima. Od izbijanja sukoba, nema više nikakvih vijesti od njih. Profili na društvenim mrežama su im ugašeni, a Jad se pita jesu li uspjeli umaknuti režimu ISIS-a.

Upravo je iz regije oko Deir Ez-Zora nedavno stigla vijest da je gej muškarac bačen s vrha zgrade, a potom kamenovan do smrti. Krajem studenog, ekstremistička skupina kamenovala je dvojicu mlađih muškaraca zbog homoseksualnosti.

"Od svoje petnaeste godine krijem da sam gej, no jako je teško", poručuje Muhamed (22). "Moj otac želi da se oženim i osnujem obitelj. No za mene je to nemoguće". Godine 2013. trojica njegovih prijatelja su umrla roku od mjesec dana. Muhamed je nakon intervjua uspio otići u Europu na studij dizajna.

Ne priznaju postojanje žena

Nouha (22) je lezbijka koji već godinama vodi dvostruki život. "Za roditelje, idem na posao i studiram. A zatim postoji i moj tajni život". Svoju je tajnu ispričala samo sestri i jednom rođaku. Iz mjera predostrožnosti, otvorila je dva profila na Facebooku, a kao i drugi u reportaži, najviše strahuje od terorističkih skupina, Džabhat al-Nusre i ISIS-a. "Oni uopće ne priznaju postojanje žena", tvrdi Nouha.

Njezina djevojka Lama (28) uspijeva doduše čak i u Siriji baviti se aktivizmom. Na Facebooku vodi stranicu "Klub sirijskih lezbijki" od lipnja 2014., kada je simbolički, među online zajednicom, održana prva povorka ponosa u Siriji. No nitko u LGBT zajednici ne gaji iluzije o nadolazećoj budućnosti.

"Ni režim ni opozicija neće imati hrabrosti priznati postojanje LGBT zajednice", zaključuje Firas (30).

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.