Kontroverzni konzervativni katolički kardinal izjavio je kako su za pad nekad moćne Crkve zaslužne "sile radikalnog feminizma", koje su dovele do "feminiziranog pogleda na seksualnost zbog čega smo dobili generacije svećenika pedofila".

Kardinal Raymond Burke je u razgovoru za portal The New Evangelism (TNE) izjavio kako se Crkva mora vratiti svojim muško orijentiranim korijenima i prestati se baviti ''ženskim pitanjima'' kako bi vratila svoj nekadašnji čvrsti stav, prenosi portal Raw Story.

Burke je bivši kardinal St. Louisa koji se nakon nedavnog sukoba s papom Franjom našao na ceremonijalnoj poziciji, daleko od vatikanskog centra moći.

''Čini mi se kako je u zadnjih 50 godina došlo do velike konfuzije oko specifične uloge muškarca u braku i općenito muške uloge unutar Crkve. Za to postoje brojni razlozi, ali vjerujem kako je radikalni feminizam koji napada Crkvu i društvo od '60-tih godina najviše marginalizirao muškarce", izjavio je kardinal Burke.

"Žene i njihove potrebe nisu samo desetkovale Crkvu nego i instituciju braka"

''Nažalost, radikalni feministički pokret je snažno utjecao na Crkvu koja se stalno bavi ženskim pitanjima na štetu pitanja koja su od najveće važnosti za muškarce, pitanje važne uloge oca, bio on u braku ili ne, pitanje važnosti duhovnog očinstva za svećenike'', izjavio je.

Žene i njihove potrebe nisu samo desetkovale Crkvu nego i instituciju braka, smatra kardinal Burke.

''Sjećam se kako su mi sredinom '70-tih mladići pričali kako se boje braka, zbog toga što su se žene sve više koncentrirale na svoja prava. Te podjele između muškaraca i žena od tada su se samo pogoršale'', smatra kardinal.

Najgore mu je to što je Crkva preuzela "ženskasti stav prema seksualnosti": ''Situaciju je dodatno pogoršao taj površni katehetski pristup pitanjima ljudske seksualnosti i prirode bračnih odnosa što je dovelo do velike dostupnosti pornografije, homoseksualnosti i seksualnog zlostavljanja djece'', izjavio je kardinal Burke.

''I sama je Crkva postala jako feminizirana. Žene su, naravno, prekrasne i prirodno se odazivaju pozivu da budu aktivne u Crkvi. Osim svećenika, svetište je postalo prepuno žena. Aktivnosti u župama i čak u samoj liturgiji su pod tako velikim ženskim utjecajem da se brojni muškarci više ne žele miješati", kaže Burke.

Masturbacija besmrtne duše dovodi u opasnost

''Primjećujem kako se u naša sjemeništa vraćaju mladi snažni muškarci koji žude za time da služe Bogu kao svećenici. Ti su mladi muškarci muževni i sigurni u vlastiti identitet. To je dobrodošao razvoj događaja, jer sjećamo se vremena kad su se za svećenike zaređivali feminizirani muškarci, zbunjeni vlastitom seksualnošću. Nažalost, neki od tih poremećenih muškaraca su seksualno zlostavljali maloljetnike, što je strašna tragedija zbog koje Crkva tuguje'', kazao je.

Previše žena koje pomažu kod misa za crkvenim oltarom dovodi do toga da muškarci više ne žele biti ministranti.

''Mladići ne žele takve stvari obavljati s djevojkama, to je sasvim prirodno. One su se doista odlično snašle pomažući oko oltara, zbog čega je od službe odustalo dosta mladića. Želio bih naglasiti kako praksa s isključivo muškim ministrantima nema nikakve veze s neravnopravnošću žena u Crkvi'', poručuje kardinal.

Čudi se kardinal Burke i činjenici kako je ''grijeh prihvaćen u svakodnevnom životu''.

''Zbog takvog stava mladići više ne dolaze na ispovijedi, jer su naučeni kako je masturbacija prihvatljiva, što njihove besmrtne duše dovodi u opasnost. To je pogubno za muškarce, pogotovo mlade. Neki od njih su mi pričali kako su se dok su bili tinejdžeri ispovijedali zbog masturbacije, no sami su im svećenici tada govorili kako to nije grijeh i da to svi rade. To je pogrešno'', smatra kardinal Burke.

Bezobziran, bešćutan kardinal sa skupim ukusom za molitvene halje

Tim je svećenicima kardinal poručio: "Razvijajte svoju muževnost, jer svećenik je duhovni otac. Trebaju vas krasiti muževne osobine poput nesebičnosti, viteštva i discipliniranosti kako biste izbjegli neprimjerene situacije za svećenika. Kako bi bio dobar duhovni otac svećenik treba biti samouvjeren i imati kredibilitet, kako bi pružio čvrsto vodstvo'', kaže kardinal.

Inače, tijekom boravka u Vatikanu Burke je razvio izuzetno skup ukus za molitvene halje i svečanu opremu. Nadređenima se tako morao pravdati zbog draguljima optočene molitvene kape vrijedne 20.000 dolara, te svečanog plašta vrijednog čak 30.000 dolara.

Burke je bio kardinal St. Louisa od 2003. do 2008, a tijekom tog perioda je u svoju biskupiju doveo svećenike predatore iz drugih župa kako bi ih zaštitio od istrage. Prema mišljenju organizacije za zaštitu prava onih koji su preživjeli svećeničko zlostavljanje (SNAP/Survivors Network of those Abused by Priests), Burke je za vrijeme svog mandata bio ''bezobziran, bešćutan i sklon obmani u slučajevima svećenika predatora, ugrožene djece i oštećenih žrtava''.

Nakon što se javno suprotstavio tolerantnijem pristupu pape Franje LGBT zajednici, Burkeu je dodijeljena ceremonijalna dužnost kapelana Vitezova Malte, liturgijske grupe bez ikakve stvarne moći unutar crkvene hijerarhije.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.