Iako velika većina američke LGBT zajednice podržava istospolni brak, istraživanje koje je objavio Istraživački centar Pew otkriva i neke iznenađujuće podatke.

Iako je rast podrške među općom populacijom prema istospolnom braku poznat i trenutačno prema podacima Istraživačkog centra Pew iznosi 52 posto, javnosti je manje poznato mišljenje američkih lezbijki, gejeva, biseksualnih i trans* osoba.

Istraživanje je tako pokazalo kako 74 posto LGBT osoba snažno podržava bračnu jednakost, 18 posto ispitanika se izjasnilo kako je podržava, no sedam posto LGBT Amerikanaca se istospolnom braku protivi, javlja portal Pink News.

39 posto ispitanika složilo se kako je pitanje istospolnog braka odvratilo pozornost s nekih za njih puno značajnijih pitanja. Zanimljiv je podatak kako su biseksualne osobe dvostruko više protiv bračne jednakosti u odnosu na gejeve i čak četiri puta više u odnosu na lezbijke. Uočene su i generacijske razlike – 82 posto mlađih od 30 godina podržava bračnu jednakost u odnosu na 71 posto starijih od 30.

Tu su i političke razlike – dok čak 96 posto američkih LGBT demokrata iskazuje snažnu podršku, također visokih, ali ipak 78 posto LGBT republikanaca podržava bračnu jednakost.

Istraživanje otkriva i kako se američka LGBT zajednica podijelila po pitanju na koji način treba ostvariti ravnopravnost. Gotovo polovina ispitanika, njih 49 posto, zalaže se za ostvarivanje ravnopravnosti uz zadržavanje posebnosti LGBT kulture, dok drugih 49 posto ispitanika smatra kako se ravnopravnost najbolje ostvaruje kroz konvencionalne institucije poput braka.

Istospolni je brak zasad ozakonjen u 36 američkih država, a Vrhovni će sud uskoro razmatrati slučajeve koji bi mogli dovesti do bračne jednakosti u svih 50 američkih država.crol.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.