Ovogodišnji, peti po redu Split Pride, održat će se 6. lipnja, najavili su iz udruge Rišpet, prve LGBT udruge iz Splita, organizatora Pridea.

Pride će se dakle održati, kao i prethodna četiri puta, prve subote u lipnju. Iz udruge Rišpet pozivaju zainteresirane volontere da pomognu u organizaciji, a otvoreni poziv uputili su na Facebook stranicima Split Pride te Rišpet.

Slogan ovogodišnjeg Pridea je "Izađimo u siguran Split". Kako pojašnjavaju organizatori s Pridea će se uputiti apel protiv nasilja, kako nad LGBT osobama, tako i protiv nasilja uopće.

"Uputit ćemo apel protiv svih vrsta nasilja na ulicama Splita, a ovim sloganom također pozivamo sve članove LGBT zajednice na veću javnu vidljivost, a sve naše drage sugrađanke i sugrađane, kao i naše goste, da daju podršku traženju sigurnosti i ravnopravnosti", ističu u udruzi Rišpet. Više detalja o samom Prideu te o Pride weeku, organizatori su najavili do kraja tjedna.

Veća vidljivost nakon četiri Pridea

Split Pride se održava od 2011. godine, uvijek prve subote u lipnju, u znak sjećanja na stonvolšku pobunu koja se smatra početkom suvremenog LGBT pokreta u svijetu.

Nakon četiri održana Pridea, LGBT zajednica u Splitu postaje vidljivija. Svaki mjesec u Domu mladih održava se PlesnjaQ u organizaciji Queer Sport Split, organiziraju se i gej vikendi u prostoru u ulici kralja Tomislava u kojoj djeluje prošle godine osnovani LGBT centar Split.

Prvi LGBT centar u Splitu otvorio je vrata za javnost prije točno godinu dana. Centar u Tomislavovoj ulici namijenjen je svim građankama i građanima koji žele aktivno sudjelovati u promicanju i zaštiti prava LGBT osoba. Prostor za novi Centar osigurao je grad Split, a Centrom upravlja Udruga Rišpet.

Rišpet - LGBT udruga Split nastala je 2013. godine uoči trećeg Split Pridea. Udrugu su osnovali volonteri Split Pridea koji su prijašnjih godina radili na organizaciji splitske Povorke ponosa.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.