Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije popričali smo s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, koja je procijenila kako Hrvatska svoj zakonodavni napredak po pitanju zaštite LGBT osoba u idućem razdoblju treba i mora opravdati u potpunom oživotvorenju zakona u praksi.

Po pitanju situacije s homofobijom i transfobijom u našem društvu, pravobraniteljica Ljubičić prošlu godinu ocjenjuje "po mnogočemu vrlo dobrom".

"Prije svega, Zakonom o životnom partnerstvu Hrvatska je dobila ugledan pravni okvir koji će njezinim LGBT građanima i građankama pružiti dobru priliku za dostojanstven obiteljski život. Zbog širine prava i povlastica koje Zakon jamči, on prije svega ima visoku praktičnu vrijednost. No, njegova puna vrijednost je šira od životne praktičnosti i uključuje simboličku, ali jasno izraženu vrijednosnu poruku da LGBT građani i građanke te njihove obitelji čine jednako vrijedan dio ovog društva i uživaju jednako pravo na svoje 'mjesto pod suncem'", smatra pravobraniteljica.

Hrvatska kao regionalni uzor

Ističe kako smo već počeli svjedočiti stvarnoj vrijednosti tog zakonodavnog iskoraka. Također napominje kako je od stupanja na snagu navedenog Zakona donesen i značajan broj zakonskih ili podzakonskih akata koji predstavljaju važan korak u prilagođavanju i otvaranju hrvatskih državnih tijela i institucija i njihovih ustaljenih praksi LGBT građanima i građankama.

"Bez takvih akata dobar dio promjena koje je donio Zakon o životnom partnerstvu ostao bi površinski. Nadalje, unapređenjem zakonodavnog okvira postaje jasno kako je Hrvatska postala regionalni uzor koji je u poziciji poticati napredak u drugim državama svoje regije.

Nedavno je Hrvatska igrala važnu ulogu u potpisivanju Deklaracije o suzbijanju homofobije i zločina iz mržnje između svih država regije što je za neke od njih bio prvi iskorak te vrste. Uostalom, to je bila odgovornost koju je Hrvatska na sebe preuzela kao država-članica", ističe Ljubičić.

Sama činjenica da je Hrvatska dobila snažan zakonski okvir koji je stavlja u ulogu regionalnog lidera u promicanju društvene ravnopravnosti i uključivosti ima i određeni povratni utjecaj na ponašanje njezinih institucija u praksi.

"Sva priznanja će biti zaboravljena ako zakonske odredbe ne pretočimo u praksu"

"Hrvatska ne može biti regionalni uzor i od svojih regionalnih partnera očekivati napredak ako njezina državna tijela na učinkovit način ne štite svoje LGBT građane i građanke od diskriminacije ili homofobnih ispada nasilja i mržnje, stoga se očekuje da kroz sustav izvršne i upravne vlasti reagirajući u pojedinačnim slučajevima pokaže da je uistinu voljna provoditi i oživotvoriti Zakon o životnom partnerstvu", napominje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Podsjeća na "laskava priznanja" koja je Hrvatska zadobila kako od strane drugih europskih država tako i od strane međunarodnih organizacija koje se bave promicanjem ravnopravnosti LGBT osoba.

"Sva ta priznanja bit će brzo zaboravljena i pretvorena u kritiku ako u razdoblju koje slijedi Hrvatska svoje zakonske odredbe ne pretoči u praksu. Institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova bit će kao i do sada tu da taj postupak nadzire, potiče i stručno podržava", zaključno poručuje pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.