Rezultat referenduma u Irskoj ostao je bez većih promjena od samog početka prebrojavanja glasova i više od 60 posto glasača i glasačica izjasnilo se u korist bračne jednakosti. Jasno su i snažno poručili – "mi smo za bračnu jednakost".

Većinski se glasovalo protiv bračne jednakosti samo u Roscommon-South Leitrimu, no veoma tijesno: 18.644 glasača zaokružilo je "ne", a njih 17.615 glasovalo je za bračnu jednakost. Na birališta je izišlo 60,5 glasača i glasačica (njih 1 949 725), a za bračnu jednakost izjasnilo se njih 62,1% (1 201 607), a protiv nje 37,9% (734.300). 

Irska time postaje 14. država u Europi s ozakonjenom bračnom jednakošću, te prva zemlja na svijetu u kojoj je brak za istospolne parove legaliziran na narodnom referendumu. Time će se u irski ustav unijeti amandman koji ozakonjuje “brak između dvije osobe bez razlike u spolu”.

Pravo oduševljenje može se iščitati s društvenih mreža koje su prepune fotografija i poruka kojima se slavi pobjeda bračne jednakosti u toj zemlji.

yi

Pobjeda se osjetila već u prvim satima nakon početka prebrojavanja glasova, pa je tako ministar zdravstva Leo Varadkar izjavio kako će prevaga glasova za bračnu jednakost učiniti Irsku "svjetionikom" za ostatak svijeta po pitanju slobode i ravnopravnosti, dok su pojedinci iz protivničke kampanje priznali poraz, prenosi The Irish Times.

Katolička je crkva
prepustila vodeću ulogu u protivničkoj kampanji laičkim udrugama, a defanzivan je položaj zauzela zbog prijašnjih skandala sa seksualnim zlostavljanjem djece.

yi

I na stranici najveće europske LGBT organizacije ILGA Europe osvanula je čestitka Irskoj i dobrodošlica u klub europskih država koje su ranije ozakonile bračnu jednakost.

mi

Konačni i službeni rezultati referenduma očekuju se u večernjim satima, no više nema nikakve sumnje – opcija za bračnu jednakost odnijela je veliku povijesnu pobjedu u borbi za LGBT prava

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.