Uoči EuroPridea u Rigi, koji je planiran za 20. lipnja, a koju je pod svaku cijenu latvijska homofobna organizacija Antiglobālisti pokušala spriječiti zahtijevajući dozvolu za njihove demonstracije u isto vrijeme i na istome mjestu, tamošnje su se vlasti odlučile za neobičan kompromis.

Naime, kako javlja latvijski javni radio, Gradsko vijeće Rige odlučilo je dati dozvolu i Povorci za gej prava EuroPride, koju organizira nevladina udruga Mozaika i demonstracijama homofobnih antiglobalista da u isto vrijeme na istome mjestu, u parku Vērmane Gardens, ali svaki sa svoje strane parka, održe svoje skupove. Inače, antiglobalisti na svojim web stranicama promoviraju "tradicionalne vrijednosti", a homoseksualnost nazivaju "bolešću koja se može izliječiti". 

 

No, čelnica Mozaike, Kristīne Garina, poručuje kako se ne boje homofobnih demonstranata.

"U našem su društvu takve reakcije uobičajena stvar, svaka organizacija koja teži nekim promjenama suočava se s negativnim reakcijama i odmah se nađe neka grupacija koja je protiv. To ne znači kako promjene nisu nužne", kazala je.

Gradsko vijeće još mora odlučiti o broju policajaca koji će osiguravati skupove, kao i o tome hoće li ih odvojiti nekom vrstom ograda. Načelnik policije Juris Lūkass je uvjeren kako će policija bez problema održati red.

EuroPride u Rigi pod sloganom "Budi promjena! Uđi u povijest!" nudi oko pedeset raznovrsnih događanja, koja započinju već od 15. lipnja, a posjetitelji mogu uživati u filmskom festivalu, raznim predavanjima i konferencijama, te brojnim izložbama.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.