Kako bi se širu zajednicu upoznalo s nejednakostima u društvu prema marginaliziranim zajednicama i potaknulo stvaranje okruženja za pokretanje pozitivnih promjena jedan od dobrih načina su svakako građanske akcije. Jedna od takvih je bila i akcija Izvan okvira, koju je provela Info zona iz Splita.

Baveći se problemima nedostatka adekvatne obiteljske podrške i/ili podrške okoline,problemima predrasuda, diskriminacije, etiketiranje, prepreka u ostvarivanju vlastitih želja, ambicija i snova, poteškoće u nastavku obrazovanja ili zapošljavanju Info zona iz Splita projektom Izvan okvira,obuhvatila je fokus grupama tri marginalizirane skupine mladih: mlade LGBT osobe, mlade bez adekvatne roditeljske skrbi i mlade s invaliditetom.

Razgovarajući u fokus grupi za LGBT zajednicu u kojoj je sudjelovala, aktivistkinja Mirjana Lolić otkriva neke jednostavne poruke koje su iz toga proizašle: Strah i sram nisu isto, Šutnja je najveći problem, Trebate imat jednaka prava, ALI.., Ponos je što se nakon svih udaraca uzdignem, Lezbofobija, Napredna manjina pridonosi razvoju civilizacije.

Te su poruke prenesene u drugu fazu akcije, kaže Mirjana:

"Dane su volonterima street radionice koji su likovno interpretirali poruke i vizualno pokušali predstaviti jasnoću i težinu problema, potreba i potencijala mladihLGBT osoba, koje se mogu vidjeti na javnim površinama grada Splita". 

 

Cilje je čitave akcije bio privući poglede i pažnju kako bi ljudi počeli razmišljati o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju mladi iz marginaliziranih skupina i kako bi se time pokrenula pozitivna promjena.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.