www.stream-xnxx-porn.com

Republika Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju pristala na brojne uvjete, a mnogi od njih nisu se proveli. Ministarstvo obrazovanja kao da ne razmišlja o najranjivijoj skupini – djeci – pa im očito nije bilo zgodno posvetiti se velikom problemu u obrazovanju koji itekako utječe na razvoj djeteta. Iako od Europske unije saznajemo o sramotnom položaju LGBT mladih u Hrvatskoj, statistika je do danas ostala mrtvo slovo na papiru.

Ključna problematika u sustavu obrazovanja bila je povod za projekt online kampanje koja ima za cilj osvještavanje javnosti o problemima s kojima se susreću LGBT mladi.

Lezbijska organizacija Rijeka LORI bavi se suzbijanjem homo/bi/transfobije u obrazovanju od 2012. godine te je osmu godinu zaredom obilježila Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije u Rijeci. Zbog nemogućnosti održavanja javnih događanja, ove se godine ta kampanja odvijala online s ciljem informiranja javnosti o položaju LGBT mladih u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj i važnosti edukacije o LGBTIQ temama u školama te pružanja podrške mladima.

Lijepa naša homofobna

Tijekom pandemije mnoge su LGBTIQ osobe, posebno mladi, bili izloženi većem zlostavljanju i nasilju od strane svoje neprihvaćajuće obitelji te im je bila smanjena dostupnost izvora podrške.

Kampanja uključuje niz članaka o problematici homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju koji će u razdoblju od 15. svibnja do 12. lipnja 2020. biti objavljeni na web stranici i društvenim mrežama udruge LORI kao i video svjedočanstva LGBTIQ mladih koji o toj temi govore kroz svoja iskustva.

Ključni problemi koje su Lorice uočile u sustavu obrazovanja su sljedeći: udžbenici su blago diskriminirajući ili ne informiraju dovoljno, nastavno osoblje nije educirano i ne prepoznaje diskriminaciju, učenici i učenice nisu dovoljno informirani, LGBT mladi trpe nasilje i diskriminaciju jer žive u homofobnom društvu, Ministarstvo obrazovanja ne provodi edukacije u školama.

"Ministarstvo nema nikakav nacionalni, nikakav akcijski plan po tom pitanju. U tom smislu se u Hrvatskoj ne radi ništa, a s druge strane se često može čuti pitanje: Pa zašto bi se i radilo? Zato jer je Hrvatska članica Europske unije. I Vijeće Europe, EU i UN su prepoznali problem homo/bi/transfobije u školama. Prije desetak godina su izdali niz preporuka za države, izdali su direktive. Hrvatska je ulaskom u EU pristala na te uvjete, ali ne radi ništa po tom pitanju. Naprednije države same provode kampanje za osvještavanje homo/bi/transfobije u društvu i educiraju nastavno osoblje. Naše nastavno osoblje najčešće ne zna prepoznati diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Često i sami diskriminiraju svojim ponašanjem", objašnjava Antonija Stojanović iz Udruge LORI te dodaje kako je iznimno važno implementirati u škole sustav potpore LGBT mladima jer se radi o iznimno ranjivoj skupini.

Pedagogijom protiv homofobije

Istraživanja Europske unije pokazuju da je postotak djece koja su doživjela nasilje zbog seksualne orijentacije u najmanju ruku – poražavajuć.

"Ne volim se pozivati na istraživanja, ali prošle je godine Agencija EU za temeljna ljudska prava provela istraživanje koje pokazuje da je u Hrvatskoj 69 posto učenika i učenica doživjelo neki vid nasilja ili diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. To je prevelik postotak za jednu državu u Europskoj uniji koja se naziva civiliziranom i koja voli reći da živi u 2020., a ne u 1016. godini. Pričamo o ljudskim pravima već nekih sto godina i sad je zbilja krajnje vrijeme da i Hrvatska uhvati veći zalet u tom smislu", ističe Stojanović.

lori-11

23-godišnje Antonela Pribanić i Tea Staničić studentice su zadnje godine jednopredmetne pedagogije u Rijeci te su u sklopu stručne prakse odlučile zajedno s Loricama provesti online kampanju LORI IDAHOBIT 2020. kojom su spojile pedagogiju s LGBT tematikom.

"Video svjedočanstvima smo htjele približiti statistiku iz teksta, odnosno pretvoriti ih u živu osobu", priča Tea, a Antonela ističe kako je profesor koji vodi kolegij stručne prakse bio iznimno zadovoljan činjenicom da su poželjele ostvariti suradnju s Udrugom Lori.

Nismo bile svjesne širine i konteksta problema

Do kampanje nije došlo preko noći. Antonela i Tea su tjednima proučavale potrebnu literaturu, publikacije i istraživanja te vodile višesatne sastanke putem Skypea.

"Zajedno smo prolazile kroz pripremljene prezentacije i materijale i to je bio neki prvi ciklus pripreme. Nakon toga smo se dogovorile oko tema koje ćemo obraditi i krenule na osmišljavanje prvog teksta", kaže Tea koja je u prošlom semestru pohađala izborni predmet Rod, seksualnost i identitet – od opresije do ravnopravnosti u sklopu kojeg je provodila društveno korisno učenje u Udruzi LORI pa je poželjela naučiti više, a Antonela joj se odlučila pridružiti u provođenju projekta.

"Htjele smo osmisliti aktivnosti koje će biti moguće odraditi kod kuće, a da budu značajne za širu populaciju", objašnjava Antonela.

Problematike su, kažu, bile svjesne, ali nisu bile svjesne širine i konteksta problema.

"Posebno nas je zanimao sustav odgoja i obrazovanja budući da smo studentice pedagogije. Tijekom našeg akademskog obrazovanja nismo govorili o ovim temama, nismo o tome učili i bili informirani. Iz nekih naših vrijednosti koje njegujemo smatramo da su ove teme vrlo značajne, važne i da se o njima trebamo i mi educirati kao buduće pedagoginje", ističe Tea.

Postala sam svjesna s kakvim strahovima i nesigurnostima LGBT mladi moraju živjeti

"Kampanjom želimo osvijestiti javnost i ukazati na položaj LGBT mladih u obrazovanju. Želimo ukazati koliko je važno da se o tim temama govori u sustavu obrazovanja, da se educiraju i informiraju i učenici i nastavno osoblje. S druge strane želimo pružiti podršku LGBT mladima da potraže pomoć ili savjetovanje ako im je potrebno", poručuje Tea te dodaje kako se u hrvatskom sustavu obrazovanja zatvaraju oči pred problemom koji je dosta čest u školama.

"Htjele smo tijekom pandemije doprijeti do tih mladih i pružiti im online podršku da znaju da nisu sami i da se uvijek mogu obratiti nekome. Čak i u takvim vremenima koja su teška za sve nas, ali za LGBT mlade takva vremena mogu biti još teža", dodaje Antonela pa objašnjava da ju je kampanja učinila senzibiliziranijom i empatičnijom jer se, navodi, kao pojedinka, nalazi u povlaštenoj skupini koja nikad nije morala razmišljati o takvim problemima.

"Nekako me to iskustvo natjeralo da razmišljam o problemima drugih kojih se nikad ne bih sjetila. Postala sam svjesna s kakvim strahovima i nesigurnostima LGBT mladi moraju živjeti", zaključuje Antonela.

*Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia - IDAHOBIT) obilježava se diljem svijeta 17. svibnja od 2004. godine, u Hrvatskoj od 2011. kad ga je službeno potvrdio Sabor, a Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ovaj dan obilježava isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.