Grafiti s uznemirujućim porukama poput "Mrtav gay je ok" i "Smrt pederima" osvanuli su proteklih dana na javnim i stambenim zgradama u Banja Luci, zbog čega su reagirale i tamošnje udruge za prava LGBT osoba, koje od vlasti Republike Srpske traže hitnu reakciju.

Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista prijavilo je nepoznate autore dotičnih grafita zbog govora mržnje nadležnim institucijama u skladu s postojećim zakonima Republike Srpske i očekuju njihovo skoro uklanjanje, piše online magazin Buka.

“Grad Banja Luka treba biti mjesto u kojem će se svaki/a građanin i građanka osjećati sigurno i zaštićeno u skladu sa zakonima. LGBT zajednica svakodnevno je na meti osude i nasilja, a javne prostore grada bi trebala osjećati sigurnim prostorima za kretanje. Ovakvim istupima počinitelji ovog kaznenog djela daju do znanja pojedinim osobama da je njihovo ponašanje neprirodno, nemoralno, da ne zaslužuju jednaka prava, već da zaslužuju smrt na osnovu toga koga vole, čime potiču na mržnju i daju odobrenje ugnjetavanju drugog i drugačijeg i samim time narušavaju sam Ustav Republike Srpske", poručuju iz Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista.

Iz udruženja ističu kako "promoviranje ideja kojima se prava jedne grupe, između ostalog, zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta ograničavaju i predstavljaju opravdani razlog za ugrožavanje života je poticanje na diskriminaciju koje je zabranjeno Zakonom o zabrani diskriminacije BiH". Aktivisti očekuju javnu osudu otvorenog govora mržnje prema građanima/kama Banja Luke i Republike Srpske kojima su zagarantirana jednaka prava zakonima i Ustavom RS.

"Očekujemo javnu i oštru osudu ovog eksplicitnog govora mržnja od predstavnika/ca MUP-a Republike Srpske, Gender Centra Vlade Republike Srpske, Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH te Komiteta protiv govora mržnje Republike Srpske jer će se u protivnom ovakve stvari nastaviti događati", poručuju završno iz Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.