Tomás Henegan, 23-godišnji student iz Galwaya, odlučio se na Visokom sudu kao gej muškarac izboriti za pravo na darivanje krvi s argumentom da je to njegova građanska dužnost.

Tvrdi kako je trajna odgoda za darivanjem krvi koja mu je izrečena, diskriminirajuća, nesrazmjerna i protivna zakonima EU, piše Irish Times. Tomás kaže kako je nakon seksualnog odnosa proveo razne testove, koji su se pokazali negativnima prije nego li je otišao do irske Službe za transfuziju (IBTS) u kliniku D’Olier u Dublinu u svibnju.

Bez obzira na to rečeno mu je kako je on u kategoriji trajne odgode za darivanje krvi. On pak tvrdi kako je ta trajna odgoda nerazumna, nelogična i nerazmjerna jer ne postoji nikakva istraga kojom bi se utvrdilo stvarno seksualno ponašanje, a nije utvrđeno ni postojanje rizika od zaraze. Heneghan je počeo darivati krv 2010. nedugo nakon što je navršio 18 godina, a ovog je svibnja prije darivanja krvi sasvim ispravno otkrio sve o seksualnom odnosu, kaže njegov branitelj Michael Lynn SC.

Individualna istraga za svakog gej muškarca darivatelja krvi

Trajna odgoda krši njegova prava koja štiti Europska konvencija o ljudskim pravima (ECHR) i suprotna je nedavnoj odluci Europskog suda pravde (CJEU) koja se odnosi na sličnu politiku trajne odgode koju provodi francuska vlada, istaknuo je branitelj.

ECHR zabranjuje diskriminaciju temeljem seksualne orijentacije osim ako je takva diskriminacija razumna zbog ispravnog cilja, no politika trajne odgode koju provodi IBTS je nerazumna i nesrazmjerna, tvrdi se u žalbi. Heneghan tvrdi kako za svakog darivatelja krvi mora postojati individualna istraga kako bi se osiguralo da ne postoji diskriminacija zbog seksualne orijentacije, kaže njegov branitelj.

Lynn je ispričao kako je slučaj nastao u trenutku kad je njegov klijent došao do klinike D’Olier 19. svibnja ove godine, a kako tamo nije dolazio oko godinu dana trebao je ispuniti upitnik za darivatelje krvi koji to čine prvi put. Iskreno je odgovorio na sva pitanja i dodatno je pojasnio kako je imao seksualni odnos s muškarcem prije šest mjeseci, nakon čega se išao testirati na razne spolno prenosive bolesti, a svi su testovi bili negativni.

Njegov je klijent sada suočen s doživotnom zabranom darivanja krvi jer je sasvim opravdano priznao kako je imao seksualni odnos s drugim muškarcem, kaže branitelj. Usprkos činjenici da se sva darovana krv testira na zaraze, bez obzira ako je muškarac imao samo jedan seksualni odnos s drugim muškarcem, bez obzira na to što je muški darivatelj testiran i utvrđeno je da nije zaražen, politika IBTS-a određuje trajnu odgodu.

Sudac slučaj ocijenio prikladnim za reviziju sustava

Odluka Europskog suda pravde (CJEU) odnosi se na politiku francuske vlade o trajnoj odgodi darivanja krvi u istim okolnostima kao i u ovom slučaju, a CJEU kaže kako je riječ o diskriminaciji osim ako je opravdana ispravnom svrhom i razmjerna toj svrsi.

U ovom se slučaju može primijeniti ta opravdana svrha, jer se štiti sigurnost krvnih zaliha, kaže branitelj. Kako bi se utvrdila razmjernost, to se treba pojedinačno utvrditi za svakog darivatelja, kao i priroda seksualnog odnosa. U slučaju Heneghan nedostaje takva pojedinačna istraga, kaže branitelj. Trajna odgoda je u ovom slučaju neprimjerena, zbog izostanka takve istrage, a nije utvrđeno ni da je darivatelj visokorizičan po pitanju prijenosa zaražene krvi. U pojedinim bi slučajevima privremena odgoda ili odgoda darivanja krvi u roku godinu dana bila primjerenija, a IBTS omogućava takvu odgodu u drugim slučajevima, uključujući one kad žena ima biseksualni odnos, ističe branitelj.

Sudac Seamus Noonan je rekao kako je zadovoljan jer je ovo prikladan slučaj za sudsku reviziju protiv IBTS-a, ministarstva zdravlja i države. Kao zainteresirana stranka u postupku koji će se nastaviti u studenom pojavit će se i irska Komisija za ljudska prava i ravnopravnost.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.