Edward Snowden kritizirao je Rusiju zbog gušenja slobode na internetu te manjka gej prava, iako je dobio azil u toj zemlji.

Ovaj zviždač Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) potez Moskve da kontrolira aktivnost na internetu kao i postupanje prema gej osobama nazvao je "fundamentalno pogrešnim".

Bivši američki obavještajac Snowden dobio je boravišnu dozvolu na tri godine u kolovozu 2014. godine, ali je istaknuo da Rusija nije bila njegov izbor. Rekao je da bi volio živjeti u SAD-u, iako se ne može vratiti bez suočavanja s uhićenjem zbog iznošenja povjerljivih dokumenata Guardianu koji su otkrili ogromne razmjere špijunaže i nadzora.

Ovaj 32-godišnjak je, preuzimajući nagradu Bjørnson norveške Akademije za književnost i slobodu izražavanja koju je dobio za svoju borbu za pravo na privatnost, videolinkom iz Rusije opisao ograničavanje koje Rusija provodi na internetu kao "grešku u politici". Rekao je: "To je pogrešno u Rusiji i bilo bi pogrešno bilo gdje".

"Oni kažu, to je neophodno kako bismo sačuvali sigurnost. Npr. nakon napada na Charlie Hebdo obavještajna služba je rekla da je znala tko su bili napadači... ali to nije spriječilo napad", kazao je.

Snowden, koji je napustio Havaje u svibnju 2013 i otišao u Hong Kong, gdje je pustio u javnost tajne dokumente prije nego je otišao u Rusiju, rekao je da mu je život sada normalan, ali da mu nedostaje SAD.

"Mislim, volio bih živjeti u svojoj zemlji. Ali egzil je egzil", rekao je.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.